Vajinismus Nedenleri

Bu bölümde bize en sık olarak sorular arasında bulunan “neden bende böyle bir rahatsızlık oluştu” veya  “vajinismus nedenleri nelerdir” gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

Vajinismus (vaginismus) sorunu % 90 psikolojik, % 10 organik (yapısal) nedenlerden ötürü ortaya çıkan, cinsel ilişki sırasında istemsiz kas kasılmaları ile kendini gösteren bir cinsel işlev problemidir.

Vajinismusun psikolojik nedenleri arasında en sık olarak çocukluk çağında çevreden alınan cinsellikle ilgili mesajlar, yaşanılan olaylar ve özellikle gençlik yıllarında toplumdan alınan ilk gece ile ilgili öyküler yer almaktadır. İnsanlarda cinsel kimlik çok genç yaşlardan itibaren şekillenmektedir.

Vajinismus (vaginismus) sorunu organik sebepleri arasında ise daha çok doğuştan gelen kızlık zarı, vajina ve dış genital bölgede yer alan yapısal problemler bulunmaktadır.

Bazı kişilerde gözle görünen hiçbir neden olmamasına rağmen vajinismus ve cinsel ilişkiye girememe sorunu karşımıza çıkabilmektedir. Bu kişilerde sorunun kaynağı bilinçdışının derinliklerinde yatmaktadır.

VAJİNİSMUS NEDENLERİ

I. Vajinismusun Psikolojik Nedenleri:

Bilişsel Çarpıtmalar
Cinsellik, kızlık zarı, namus kavramı, ilk gece ile ilgili çevreden anlatılan yanlış, eksik ve abartılı bilgilere “bilişsel çarpıtma” adı verilir.

Bilişsel çarpıtmalar kişinin bilinç altına yerleşerek cinsel ilişki sırasında sorun yaşamasına neden olmaktadır.

Kızlık zarını koruma ve Namus Kavramı
Özellikle bizim toplumumuzda küçük yaşlardan itibaren öğretilen kızlık zarını koruması ile ilgili “kızım eteğini ört, orayı kapat, ayıp, günah, bisiklete binerken bak burayı sakın çarpma, yüksekten atlama yoksa burası yırtılır, burayı koru, erkeklerden uzak dur, cinsellik kötüdür, artık koskoca bir kız oldun kendini erkeklerden korumalısın, ağaca tırmanma yoksa burası yırtılır” gibi mesajlar kişilerin çocukluk döneminden itibaren vajina ve kızlık zarını sanki kutsal bir organmış gibi görmelerine ve kendilerini korumalarına neden olmaktadır.

Bu tür "cinsel koruma mesajları" alan kişiler evlendikten sonra ilişki denemelerinde de kendilerini yine o koruma içgüdüsü ile kasmakta ve ilişkiye engel olmaktadırlar. 

Aşırı dini ve ahlaki kurallar
Özellikle aşırı geleneksel yapı içinde büyütülmüş, dini ve ahlaki kuralların sıkı bir şekilde uygulandığı kişilerde kızlık zarını koruma nedeni ile ilgili vajinismus ve diğer cinsel problemler daha sık karşımıza çıkmaktadır.

Aşırı dini ve katı ahlaki tutumlar cinsel isteksizlik ve cinsel tiksinti bozukluğu gibi sorunlara da yol açabilmektedir.

İlk Gece Hikayeleri
İlk gece ile ilgili akrabalardan veya daha önceden evlenen arkadaşlardan duyulan abartılı ve yanlış hikayeler de vajinismus nedenleri arasındadır.

İlk gece ile ilgili “ilk gecede kızlık zarı çok kanar, patlar, yırtılır, kırılır, ilk gecemiz çok zor oldu, üç gün kalçamın üzerine oturamadım, canım çok yandı, ilk gecede kilitlenme oluyormuş, ilk gecede birisinin kanaması çok olmuş hastaneye zor yetiştirmişler, doktorlar dikiş atmak zorunda kalmış” gibi abartılı ve yanlış hikayeler kişilerin bilinçaltına yerleşerek korkularının artmasına sebep olabilmektedir.

Halk arasında adeta bir “şehir efsanesi” şeklinde kulaktan kulağa anlatılan abartılı cinsel hikayelere cinsel mit (cinsel hurafe) adını vermekteyiz. Bizim gibi cinselliğin rahatça konuşulamadığı toplumlarda cinsel mitler daha sık olarak karşımıza çıkmakta ve çocukluk dönemlerinden itibaren bilinçdışına yerleşerek cinsellikle ilgili bir takım kaygılara neden olmaktadır.

İlk cinsel deneyimin olumsuz olması
İlk cinsel deneyimin olumsuz (travmatik) olması; fazlaca ağrılı, acılı, kanamalı olması, partner tarafından zorlanarak cinsel ilişkiye girilmesi, istem dışı bekaret kaybı gibi durumlar da ilerleyen dönemlerde vajinismusa sebep olabilmektedir.

Cinsel Travmalar
Psikolojik travmalar hayatımızı derinden etkileyen ve hayat çizgimizde etki bırakan ani olaylardır.

Çocukluk veya yetiştin dönemlerde ortaya çıkan cinsel travmalar da ileriki dönemlerde cinsel sorunlara neden olabilmektedir.

En sık olarak görülen cinsel travmalar:

  • Taciz, cinsel istismar veya tecavüz olayını yaşama
  • Ensest ilişki yaşamış olma (Aile içinde anne, baba veya kardeşler ile yaşanan cinsel ilişkiler)
  • Doğumu seyredip korkma (İnternetten, televizyondan veya bir yakınının doğumuna girerek)
  • Anne babanın cinsel ilişkisine şahit olma (görerek veya seslerini duyarak)
  • Pornografik film izleyip tiksinme
  • Kız veya erkek arkadaşını masturbasyon yaparken görüp tiksinme
  • Fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalma (Dayak, darp, kaçırılma, aile içi şiddet şeklinde)


Nedeni Tam Bilinmeyen Vajinismus
Bazı kişilerde somut olarak hiç bir neden ortada görünmemesine rağmen vajinismus sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Son derece rahat, modern ve huzurlu bir ortamda yetişmiş olan, aileden veya çevreden hiçbir baskı görmemiş, modern ortamlarda büyümüş ve sosyokültürel düzeyi yüksek kişilerde de vajinismus sorununun ortaya çıkması ilginçtir. Bu kişilerin ortak sorusu ise bellidir: "Neden ben?"  Bu sorunun cevabı ise bilinç dışına atılan hatırlanmayan mesajlar veya yaşanılan olaylarıdır. Yani nedenler aysbergin görünmeyen yüzünde saklıdır.

Jinekolog hekimlerin neden olduğu vajinismus
Bazı jinekolog hekimler davranışları, sözleri, muayene şekilleri veya yaklaşımları ile sorunu olmayan kişilerin ilerleyen zamanlarda vajinusmus sorununu yaşamalarına neden olabilirler.

Hekimleri, özellikle jinekolog hekimlerin neden olduğu vajinusmus problemine "İatrojenik vajinusmus" adı verilir.

Muayene sırasında kötü ve hoyratça davranma, zor ve ağrılı jinekolojik bir müdahalede bulunma (kürtaj, rahim içinden parça alma gibi), zor ve ağrılı bir doğum yapma bu sebepler arasındadır.

Ayrıca evlenmeden önce makattan yapılan sert muayeneler (anal tuşe), idrar kanalına takılan sondalar veya genç kızlar için utanç verici kızlık zarı muayenelerinin sabırsız bir şekilde hızlıca yapılması da ilerleyen yaşlarda vajinismusa neden olabilmektedir.

Bu nedenle tüm jinekolojik muayene ve müdahalelerden kaçınma ve korkma da vajinismus belirtileri arasındadır.

Kişilik Yapısı
Otokontrolü yüksek (kendisini çok fazla koruma altına alan) kadınların çoğunda başkalarına karşı güven sorunu bulunmaktadır. Kendilerini eşlerine karşı dahi bırakamayacak kadar cesaretsizdirler.

Vajinismus hastalarının pek çoğunda yetersizlik, değersizlik ve başarısızlık inancı vardır. Tedavi öncesi akıllarında tek düşünce vardır; 'Ya yapamazsam, ya olmazsa, ya başaramazsam'. Halbuki cesaretlerini toparlayıp tedaviye başladıklarında oldukça hızlı bir şekilde yol alacaklardır.

Mükemmeliyetçi yapı da vajinismusun sebepleri arasındadır. Güçlü ve mükemmeliyetçi dış yapının altında gizlenen oldukça zayıf bir ruh hali vardır aslında.

Vajinismus kadınları genel anlamda kaygılı ve panik yapıya sahiptirler. Çevresel olaylar karşısında hızlı ve yoğun bir şekilde etkilenmektedirler; örneğin yaşadığı, gördüğü veya şahit olduğu olaylardan travmatik şekilde etkilenip, bu duygudan uzun süre kurtulamayanlar da önemli bir risk grubundadır. Bu tür kişiler seyrettikleri bir filmin, kabus dolu bir rüyanın bile travmatik etkilerini yoğun bir şekilde taşırlar.

Vücut algısı 
Vajinismus hastaları arasında vücutlarını beğenmeyen, ilişki ile gebe kalma korkusu taşıyan, cinselliği yaşarsa büyüyeceğini ve buna bağlı olarak vücutlarının bozulacağını, çirkinleşeceğini düşünenler de mevcuttur. Aşırı utanma, cinselliği reddetme de vajinismus nedenleri arasındadır.

İyi kız olma sendromu nedir?
Özellikle mükemmeliyetçi kişilik yapısında, iç disiplini yüksek, çalışkan ve sosyokültürel düzeyi yüksek olan kişilerin denetim ve kontrol mekanizmaları da son derece iyi çalışmakta ve bu durumda da özellikle vajinismus, cinsel isteksizlik ve anorgazmi (orgazm olamama) sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu durum “iyi kız olma sendromu” olarak bilinmektedir.

İyi kız olma sendromuna sahip kadınlarda cinsel ilişkinin amacı adeta kocayı memnun etmek için bir görev halindedir. Bu kişilerde bu nedenle cinsel ilişkiden haz alamama ve orgazm olamama sorunları da bulunmaktadır.

Diğer taraftan kişilik yapısı tam olgunlaşamamış kişiler de vajinismus açısından risk altındadır. Bu kişiler özellikle cinsel ilişki sırasında adeta bir çocuk gibi davranmakta ve birleşmeyi denemek isteyen kocalarına yalvarıp ağlayabilmektedirler.

Eş faktörü  
Eş ile ilgili pek çok faktör de vajinismus sebebi olabilir. Eşe karşı güvensizlik, evlilik ilişkisinin kötü olması, evliliğin kötü bir şekilde başlaması, yaşanılan ilk cinsel tecrübenin olumsuz olması, eşin tecrübe eksikliğine bağlı ilişkide zarar görme korkusu, eş ile ilgili fikir uyuşmazlıkları, eşe karşı öfke veya onu affedememe bu sebeplerden bazılarıdır.  

Aile Yapısı
Aile yapısı baskın ve disiplinli baba, pasif anne modeline sahip çocuklar da ileride vajinismus hastalığı açısından risk altındadırlar.

Aileleri tarafından yeterli cinsel bilgi verilmeden büyütülenler de ilerleyen yaşlarda vajinismus sorunu ile karşılaşabilmektedirler.

Çocukluk döneminde anne ve babası boşanmış olan çocuklar, sıkı (kontrollü) bir şekilde babaanne- anneanneleri tarafından büyütülen çocuklar da risk altındadırlar. Çünkü geleneksel aile yapısı kişinin sürekli olarak kendisini korumasını öğütlemektedir.

Yine erken yaşlarda evlatlık olduğunu öğrenenler de yaşadıkları bu psikolojik travmanın etkisi ile vajinismus olma eğilimi taşırlar.

Vajinismus tedavisinde kesin çözüm için neden önemli değildir...
Evet.  Vajinismus sorununu çözmek için altta yatan neden veya nedenlerin tümünü bulmak şart değildir. Tedavide önemli olan cinsellik, kızlık zarı ve ilk gece ile ilgili korkuları öncelikle doğru bilgiler vererek yenmek daha sonrasında da "pelvik kas hafızasının yeniden oluşturulmasını" sağlamaktır.

Bazen geçmişte yaşanmış bir olaya bağlı olduğu bilinse bile vajinismus sorunu devam etmektedir. O yüzden uzun süreli psikoterapiler ve cinsel terapiler yerine doğru bir cinsel bilgilendirme sonrası uygulatılan pelvik taban egzersizleri ile sorun kısa sürede çözüme kavuşabilmektedir.

Vajinismusun sebepleri ortaya çıktıktan sonra, kliniğimizde 3-4 gün gibi kısa bir sürede, üstelik de PARMAK EGZERSİZLERİ OLMADAN kalıcı çözüme kavuşmak mümkündür.

II.  Vajinismusun Organik (Yapısal) Nedenleri
Vajinismus problemi % 90 psikolojik nedenlere bağlı olmasına rağmen, % 10 organik (yapısal) sebepler sonucunda gelişmektedir.

Vajinismusun organik nedenleri arasında kızlık zarı, vajina, genital organlar ile ilgili doğuştan gelen veya sonradan ortaya çıkan jinekolojik problemler bulunmaktadır.

Jinekolojik değerlendirme şarttır...
Vajinismusun kesin tanısı için öncelikle bir jinekolojik değerlendirme şarttır. Bu jinekolojik değerlendirme sonrasında vajinismus tanısı netleşmekte ve tedavi ona göre yapılmaktadır. 

Önceden jinekolojik değerlendirme yapılmadan aldıkları yanlış tanılarla cinsel terapilere alınan pek çok hasta gereksiz yere maddi ve manevi kayıplara uğramaktadır. 

Vajinismusa neden olan organik nedenler:

  • Vulvar Vestibulitis (Vulvar Vestibulit Sendrom)
  • PID (Pelvik Inflamatuar Hastalık)
  • Bartholin Absesi ve Bartholin Kisti
  • Vajinitler (Vajina enfeksiyonuna neden olan mantar enfeksiyonları, trikomonas ve bakteriyel vajinoz gibi hastalıklar)
  • Doğuştan gelen anatomik engeller: Vajinanın kısa olup kör olarak sonlanması (Müllerian agenezi),
  • Vajina içinde yer alabilen perdeler (vajinal septum), kızlık zarının normalden kalın ve ser olması (rigid hymen), kızlık zarının yüksek kenarlı olması (yüksek kenarlı hymen), kızlık zarının diğer yapısal problemleri (yarım ay hymen, cribriform hymen, ara bölmeli hymen) gibi.


Vajinismus problemi eğer doğuştan gelen veya sonradan kazanılan yapısal nedenlere bağlı gelişmiş ise bir takım cerrahi yöntemlerle ve ilaç tedavileri ile kesin çözüme ulaşılabilmektedir. 

A' dan Z' ye Vajinismus:
Vajinismus ile A'dan Z'ye Genel Bilgiler 
Vajinismus nedir? 

 

YOUTUBE VAJİNİSMUS HASTA VİDEOLARI:
       (Dr. Süleyman Eserdağ)


 


  

Gülçin hanım ve Ali Bey'in 3 günde biten vajinismus kabusları >>> 
Vajinismus Sorunumu 2 Günde Hallettim!   >>> 
5 Yıllık evli vajinismus hastamızın yaşadıkları  >>> 
Vajinismusu Tam 9 Yıl Çektim, 3 Günde Hallettim!.. >>> 
8 yıllık sorunumu 3 Günde Nasıl Hallettim?  >>> 
1.5 yıllık evli vajinismus hastamızın başarı öyküsü >>> 
 

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400