Vajina ve Vajinal Estetik

           

 

 

 

Dr. Süleyman Eserdağ Haziran 2017 yılında "Elele Dergisi" için yazdığı makalesinde 'vajina' ve 'vajinal estetik' hakkında bilinmeyenleri ele anlattı.  

 

 

 

 

 


 

Vajina nedir? Ne tür görevleri vardır?
Halk arasında çoğunlukla 'vajina' olarak tabir edilen yer, aslında ‘vulva’ adı verilen dış genital alandır. Vajina, içeride kas ve bağ dokusundan oluşan boru şeklindeki kanalın ismidir. Farklı şekil ve boyutları vardır. 

Vajinanın dört ayrı fonksiyonu vardır: Cinsel ilişki, doğum, adet görme ve idrar borusunun geçtiği kanaldır. Üst duvarı ile idrar kanalını ve mesane boynunu, alt duvarı ile ‘rektum’ adı verilen barsağın son kısmını destekler. Vajina kızlık zarı dediğimiz mukozal katlantıdan başlayarak rahim ağzının çevresindeki çıkmaz boşluklara kadar devam eden bir geçiş organıdır.

Yıllar içinde bağ dokusu elastikiyeti zayıflamakta, cinsel ilişki, kürtaj, gebelik ve en sıklıkla da normal doğum sonrasında vajina genişlemekte ve bollaşmaktadır. Sigara ve düzensiz beslenme de sarkmaları arttırmaktadır. Vajinanın zaman içinde genişlemesi kadında ve erkekte cinsel hazzın azalmasına, cinsel ilişkide hissedememe sorununa yol açabilir.

Vajinanın türleri var mıdır? Vajinismus sorunu nedir?
Vajina yapısında olduğu gibi kızlık zarının da doğuştan gelen bir takım anatomik varyasyonları mevcuttur.

Kızlık zarının sert, kalın, ara bölmeli ve normalden yüksek kenarlı olması durumlarında cinsel ilişki mümkün olmayabilir. Bu nedenle ‘vajinismus’ probleminde olduğu gibi cinsel ilişkiye giremeyen veya ilişki denemelerinde aşırı acı çeken kadınlar öncelikle bir jinekolojik muayeneden geçmelidirler.

Kızlık zarının cinsel ilişkiye engel olması durumunda ameliyatla alınması (himenektomi) veya kesi atılması (himenotomi) operasyonları uygulanabilmektedir. 

Vajinal relaksasyon sendromu 
Sağlıklı bir cinsel birliktelik için vajinal kas yönetimi önemlidir.  Vajinayı oluşturan kasların pek çoğu istemli kas gurubundandır. ‘Kegel egzersizleri’ adını verdiğimiz kasıp gevşetme egzersizleri ile pelvik taban kasları güçlenmekte ve ilerleyen zamanlarda gelişebilecek ‘Vajinal Relaksasyon Sendromu’ adı verilen vajina gevşeme problemleri önlenebilmektedir.

Vajinal relaksasyon sendromu rektum ve mesane sarkmalarına, idrar kaçırma problemlerine de yol açabilmektedir. Özellikle menopoz döneminde estrojen hormonunun azalmasıyla da sorun artabilmektedir.

Erken yaşlardan itibaren kegel egzersizlerinin doğru şekilde yapılması idrar kaçırma sorununun önlenmesi ile birlikte cinsel haz artışı ve orgazm fonksiyonu için de önemlidir.  

Vajinal estetik ameliyatları ile vajina yapısı yeniden toparlanabilmektedir.

Vajina estetiği operasyonları kişinin genital bölge yapısına göre farklı şekillerde yapılan bir dizi ameliyatları içerir. 

Gebelikte cinsel ilişki zararlı mıdır?
Hamilelik, lohusalık ve emzirme sonrası dönemlerde çiftler arasında cinsellikle ilgili bir takım problemler oluşabilir. Örneğin; hamilelik döneminde ‘bebeğe zarar gelir’ düşüncesi ile cinsel ilişkiden uzaklaşma yaşanabilir.

Yapılan son çalışmalara göre; gebelikte herhangi bir risk durumu olmadığı sürece, hamileliğin başlangıcından doğuma kadar ki süreç içinde cinsel ilişkinin hiçbir zararı olmadığı gibi yararı vardır. Cinsel ilişki sırasında salgılanan ‘endorfin’ hormonları sayesinde rahim kasılmalarının azaldığı ve buna bağlı erken doğumun risklerinin azaldığı saptanmıştır.

Yani gebelikte cinsellik bebeğin prematürite riskini azaltmaktadır. Ancak emzirme döneminde artan ‘Prolaktin’ (süt hormonu) ile azalan ‘Estrojen’ hormonu sayesinde vajinal kuruluk problemi ortaya çıkabilir.

Vajinanın ilişki sırasında yeterince ıslanamaması cinsel ilişkide ağrı ve sık mantar enfeksiyonu problemlerine neden olabilir. Bu tür durumlarda su bazlı, ‘lubrikan’ adını verdiğimiz kayganlaştırıcı jellerin kullanılmasında fayda vardır. 

Hem gebelik süreci hem de vajinal doğum veya doğumlar vajinal kanalın kalıcı şekilde genişlemesine yol açar. Doğum sezaryenle olsa dahi vajinal kanal bir miktar genişlemektedir. 

Irklara göre vajina yapısı değişir mi? 
Herkesin anatomik organlarındaki değişkenlikler vajina için de geçerlidir. Irklar arasında vajina yapıları farklılıklar göstermektedir.

2000 yılında yayınlanan bir çalışmada Hispanik, Afro-Amerikan ve Kafkas kökenli kadınlarının vajina boyutları incelenmiş, çalışma sonuçlarına göre diğer iki gruba oranla hispanik kadınlarda vajinanın arka uzunluğu daha fazla, ön uzunluğunun belirgin düzeyde daha az ve vajinal giriş genişliğinin ise daha fazla olduğu saptanmıştır.

Kafkas ırkı kadınlarda vajinanın giriş kısmı Afro-Amerikan kadınlara göre daha geniş olarak ölçülmüştür.  

Vajina Daraltma ve Sıkılaştırma Operasyonları - Vajinal estetik 
Vajinal genişlemenin artışına paralel olarak gelişen cinsel ilişki sırasında hissizlik problemi çiftler arasında bazı sorunlara yol açabilir. Bu durumlarda cerrahi olarak veya lazerle vajina daraltma operasyonları yapılabilir. İdrar torbası veya bağırsak sarkması gibi durumlarda cerrahi çözümler tercih edilirken, vajinal genişlemesi hafif-orta düzeyde olanlarda lazer tedavileri uygulanabilmektedir. 

Lazer vajinal rejuvenasyon’ adı verilen karbondioksit lazerler ile yapılan vajinal estetik; vajinanın sıkılaştırma, gençleştirme işlemi oldukça ağrısızdır. Yaklaşık 15-20 dakika sürer, ayda bir kez olmak üzere 2 veya 3 kez tekrarlanması önerilmektedir. Lazerin termojen etkisi ile vajina içindeki kolajen ve elastik bağ dokusu üretimi başlamakta, kan dolaşımı artmakta, hücre yenilenmesi gerçekleşmekte ve dolayısıyla vajinal kanal yeniden sıkılaşmaktadır.  

Lazerle vajina daraltma işlemleri idrar kaçırma problemi yaşayan kadınlar için de çözümler üretmektedir. Aynı zamanda vajinal kuruluk, menopoza bağlı vajinanın küçülmesi (atrofi), sık idrar yolu enfeksiyonu ve sık vajinal enfeksiyon gibi sorunlara da çare olmaktadır. Lazerle vajina daraltma operasyonları cerrahi bir girişim değildir; uygun şekilde yapıldığında neredeyse hiçbir komplikasyonu yoktur. 

Cerrahi vajinal daraltma ameliyatlarından sonra 1.5 ay, lazerle vajina daraltma işleminden sonra ise yedi gün süreyle cinsel ilişki yasağı vardır.

'Vajina ve Vajina Estetiği' hakkında bilinmeyenler
► Vajina sahip olduğu ıslaklık ve hücre dökülmesi ile kendisine sürekli yenilemektedir.

Vajina içinin su, şampuan veya sabun ile yıkanması asid PH’ını bozarak vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlar. Ayrıca vajina içinde yaşayan ‘laktobasil’ (süt basilleri) adını verdiğimiz yararlı bakterilerin azalmasına, fırsatçı mikropların çoğalmasına neden olur. Bu nedenle vajina içi kesinlikle yıkanmamalıdır.

Dış genital alan ise yalnızca suyla veya genital temizleme jelleri ile yıkanabilir.

► Cinsel ilişki sırasında uyarılma ile birlikte vajinal kan dolaşımı artar. Normalde 8-9 santim olan vajinal kanal uzunluğu ilişki sırasında 1,5-2 katına kadar çıkabilir.

► Vajina içinde hiçbir şekilde salgı bezi yoktur. Vajinanın ıslaklığını rahim ağzı kanalındaki ve ‘vestibül’ adı verilen vajinal kanal girişindeki bezler sağlamaktadır. 

► Kokusuz, iç çamaşırında iz bırakmayan, şeffaf vajinal akıntılar ‘fizyolojik akıntı’ lardır. Dönemsel artışlar gösterir. Peynir kesiği veya süt kıvamında, kokulu, köpüklü, sarı, yeşilimtırak renkteki tüm vajinal akıntılar ise patolojiktir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. 

► Vajinal kuruluk cinsel ilişki sırasında acıya, tam tersi aşırı ıslanma da his kayıplarına yol açabilir. Her iki durumun da tedavisi mümkündür. 

► Bazı kadınlar cinsel ilişkide aşırı ıslanma ve orgazm ile birlikte erkeklerdekine benzer şekilde ejekulasyon (boşalma) yaşayabilirler. ‘Kadın boşalması’ adı verilen bu durum her kadında gerçekleşmez. Mutlaka olması da şart değildir. 

► Vajinal estetik ameliyatları 2000'li yılların başlarından itibaren oldukça hızlı bir artış eğilimindedir. Vajina, dış genital bölge (vulva) ve kızlık zarı ile ilgili bir dizi operasyon içerir. Genital estetik olarak da bilinir. En sık tercih edilen vajinal estetik ameliyatlar; labioplasti, vajina daraltma, doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, sarkan ve büzüşen büyük dudakların yağ enjeksiyonu ile dolgunlaştırılması, lazer ve radyofrekans ile cerrahisiz genital estetik operasyonlarıdır.  

DR. SÜLEYMAN ESERDAĞ KİMDİR?
Jinekolog ve Cinsel Terapist Dr. Süleyman Eserdağ Avrupa Seksoloji Federasyonu ve Cinsel Tıp Derneği tarafından ‘fellow’ düzeyinde ülkemizin ilk hekimlerindendir. Aynı zamanda İrlanda merkezli ‘ECAMS’ (Avrupa Estetik Tıp ve Cerrahi Fakültesi) aktif üyesi ve bu kurumun uluslararası eğitmenidir.

Genital bölge estetiği (Vajina estetiği) ve seksoloji alanında pek çok ulusal ve uluslararası eğitimler vermektedir.

Diğer taraftan HERA Vajinismus Tedavi Eğitim ve Araştırma Derneği’nin kurucu başkanıdır. İstanbul Nişantaşı’ndaki kliniğinde çalışmalarına devam etmektedir. 

Yukarıdaki bilgiler 'Elele Dergisi' için Op. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından düzenlenen bir makaleden alınmıştır.

Elele Dergisi'nde yer alan 'Vajina ve Vajinal Estetik' yazısının orjinali aşağıdadır: 

      

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400