Perine Yırtıkları

Kadınlarda ‘perine’ adı verilen bölgede, özellikle doğum sonrası oluşan yırtıklar hem işlevsel hem de estetik açılardan sorunlar oluşturabilir. Bu bölümde bu perine yırtıkları, perinedeki yırtılmanın dereceleri, perine tamiri ve ilgili düzeltici operasyonlar ele alınmıştır. 

Perine onarımı işlevsel ve estetik yönlerden hastalara pek çok kazanımlar sağlamaktadır. 

Perine nedir? Hangi bölgedir? Anatomi
Perine, kadınlarda anatomik olarak vajinanın arka duvarı ile makat (anüs) arasındaki bölgenin ismidir. Tıbbi literatürde ‘perineum’ olarak geçer. 

Perineum kadın pelvik taban kaslarının önemli bir destek noktasıdır. Aynı zamanda bu bölgedeki kas grupları gaz ve gaita tutma fonksiyonunda önemlidir. 

Cinsel haz açısından perine
Perine cinsel haz ve duyarlılık açısından da önemli bir bölgedir. Sinirlerin yoğun olduğu bir alandır. 

Perineal (perineye ait) deformasyonlar, kırışıklıklar, ‘skin tag’ adı verilen doku fazlalıkları ve renk koyulaşması dikkat çekici olabilir. Aynı zamanda kötü iyileşen doğum dikiş izleri de hem estetik açıdan rahatsızlık verici olabilir, hem de cinsel ilişkide ağrı sorununa yol açabilir. 

Perine yırtığı nedir? Perineal yırtıklar 
Perine yırtıkları genellikle bebeğin doğumu sırasında başının bu bölgede oluşturduğu yırtıkları ifade eder. Doğum haricinde bu bölgedeki düşme, çarpma gibi mekanik darbeler ve cinsel ilişki sırasında da yırtıklar oluşabilmektedir.

Perineal yırtıklar’, ‘Perine laserasyonları’ veya 'Perineal deşürir' gibi isimlerle de anılabilmektedir.

Perine yırtıklarının dört ayrı düzeyi vardır. Birinci düzey el hafifi, 4. düzey en derin yırtığı tarif eder. 

Perine laserasyonlarının dereceleri:  
1. Düzey laserasyon  (1. derece perineal deşürir)
Yüzeyel perine yırtıklarıdır. Vajina ile makat arasında cilt dokusunun yüzeyel yırtıklar şeklindedir. Doğumda bu tür yırtıklarda dikiş atılmasına dahi gerek yoktur, kendiliğinden iyileşir. 

2. Düzey laserasyon  (2. derece perineal deşürir)
Cilt, cilt altı dokusu ve perineal kaslar yırtılmıştır. Anal sfinkter kaslarına kadar inen, ancak anal sfinkter kasların yırtılmadığı laserasyonlardır. Bu durumda uç uca dikişlerle dikilerek perine tamiri yapılmaktadır. 

3. Düzey laserasyon  (3. derece perineal deşürir)
Anal sfikter (büzücü) kaslarına kadar inen yırtıklarlardır. Bu durumda perine onarımı sırasında perineal kaslar da uç uca getirilerek dikilmektedir.

4. Düzey laserasyon  (4. derece perineal deşürir)
Anal sfinkteri boydan boya geçen, anüs veya rektum kanalına kadar inen yırtıklardır. Anal kanal ve rektum mukozasının da onarılarak operasyonun iyi bir şekilde planlanması şarttır. 

Fekal inkontinans nedir?
Özellikle 3. ve 4. derece perine yırtıklarında doğumdan hemen sonra, fark edilir edilmez iyi bir ‘perine tamiri’ şarttır. Aksi takdirde ömür boyu gaz ve gaita kaçırma sorunları yaşanabilmektedir. Gaz ve gaita kaçırma ile kendisini gösteren durumlara ‘anal inkontinens’ veya ‘fekal inkontinens’ isimleri verilmektedir. 
Fekal inkontinens kişinin sosyal hayatını ve psikolojisini ciddi anlamda etkiler..

Fekal inkontinans tedavisi nasıldır?
Özellikle 3. ve 4. derece perine yırtıklarına bağlı gelişen fekal inkontinens tedavisinde cerrahi düzeltme şarttır. Ameliyatta yapılan cerrahi kesi ile perineal ve perianal kas grupları yeniden uç uca getirilerek doku desteği sağlanır.

Sık anal ilişki, kronik kabızlık, kronik diare (ishal), rektosel, rektal prolapsus ve hemoroid ameliyatları sonrası perianal sfinkter kasları zarar görebilir ve bu durumlarda da fekal inkontinens problemi ortaya çıkabilir.

Vajina daraltma ve kollajeni güçlendirme için kullanılan 'Vajinal Radyofrekans' (RF) cihazı ile fekal inkontinens tedavisi başarılı sonuçlar vermektedir. 

Perine yırtığı riskleri hangi doğumlarda daha yüksektir?

  • Özellikle ilk doğumlarda bebek normalden iri ise (makrozomik fetüs)
  • Müdahaleli doğumlar (Forseps ve vakum gibi doğuma yardımcı enstrümanların kullanımı)
  • Perine uzunluğunu kısalığı (Perine uzunluğu, vajina girişi ile anüs arası mesafedir)
  • Doğumda bebeğin baş kısmı çıkarken perine bölgesinin elle basılarak yeterinde korunmaması
  • Doğumda karın üstünden baskı uygulanarak bebeğin çıkışının hızlandırılması (Kristeller manevrası). Bazı durumlarda bebeğin kalp atışının yavaşlaması nedeniyle bu manevranın uygulanması mecburi olabilir.  
  • Pelvik uyumsuzluk, bebeğin baş kısmı ile pelvis çaplarının uyuşmazlığını tarif eder. Özellikle dar pelvis yapısı olanlar, kısa boylu gebeler daha çok risk altındadır.  
  • Bebeğin başının ‘Occiput Posterior’ pozisyonu (doğumda başın yukarıya bakması) perine yırtıkları açısından riski arttırır. 
  • Doğumun yavaş ilerlemesi ve bu nedenle genital bölgede ödemlerin fazlaca oluşması
  • Makat veya yan geliş olmasına rağmen vajinal doğumun tercih edilmesi


Perine yırtıkları ne tür sorunlara yol açar? 
Perine laserasyonları ve onarılmamış perineum yırtıkları cinsel ilişkide ağrı problemine (disparuni), hatta vajinismus hastalarında olduğu gibi cinsel ilişkiye girememe sorunlarına dahi yol açabilmektedir.

Diğer taraftan sık vajinit (vajinal enfeksiyon) sorununa ve estetik görünüm açısından can sıkıcı şekil bozukluklarına da neden olabilir.  

Vaginal gaping nedir?
Vajina girişin açık durması nedeniyle sık vajinal enfeksiyon kaynağı olabilmektedir. Dışarıdan bakıldığında vajinal kanalın iç kısmının görülmesine ‘vaginal gaping’ adı verilir. 

Vajinal gaping sorunu olan kadınlarda genellikle vajinal sarkma sorunu da mevcuttur ve eş zamanlı olarak vajina daraltma (vajinoplasti) ameliyatı da yapılabilir. 

Perine Yırtıklarının Estetik Onarımı 
Perine yırtıklarının onarımı, perinede estetik olarak daha iyi bir şeklin kazandırılması ve işlevsel sorunların giderilmesi için yapılan ameliyatlara ‘Perineoplasti’ (Perine Estetik Ameliyatları) adı verilir. 

Perineoplasti operasyonları genelde vajina daraltma ameliyatı (vajinoplasti) ile eş zamanlı olarak yapılmaktadır. Genital estetik ameliyatları içerisinde yer alır. İşlevsel ve estetik açılardan yararlar sağlar. 

Perine onarımı doğru operasyonel tekniklerle uygulandığında son derece güzel sonuçlar vermektedir. 

Doğum Dikiş İzlerinin Düzeltilmesi 

Doğum dikiş izleri; doğum sonrası epizyotomi kesisinin iyi iyileşmemesi, doğum sonrası dikişlerin açılması, iltihap kapması sonucunda perinede oluşan nedbe dokusu veya çöküklük ile karakterizedir.

Özellikle evde yapılan doğumlar sonrasında oluşan perine yırtıklarına bağlı olarak da bu bölgenin yapısı bozulabilmektedir.

Yukarıda belirtildiği üzere perine yırtıkları derin ise ve doğumda fark edilmediği için yeterli şekilde onarılmamışsa ‘fekal inkontinens’ adı verilen gaita tutamama sorununa yol açar. 

Doğum dikişlerinin düzeltilmesi, doğuma bağlı vajina ve perineal alandaki iz ve yırtıklar perineoplasti (Perine düzeltme) ameliyatı ile giderilebilmektedir.  

Perineoplasti operasyonu kadınlarda genital estetik operasyonlar içinde önemli bir yer tutmaktadır. 

Tarafımızdan vajina daraltma, perine estetiği (perineoplasti), labioplasti ve klitoris üstü cild estetiği gibi tüm genital bölge estetik ameliyatlarınız İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde yapılabilmektedir. 

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400