İatrojenik Vajinismus

Hatalı Jinekolojik Yaklaşım Sonrası Vajinusmus Gelişebiliyor...

Vajinusmus ve jinekolojik muayene Vajinusmus, cinsel ilişki sırasında kontrol dışı vajinal kas kasılmasına bağlı olarak cinsel ilişkinin hiç gerçekleşememesi veya oldukça ağrılı, acılı bir şekilde gerçekleşmesi durumudur.

Kontrol (irade) dışı kas kasılmaları çoğunlukla erken çocukluk çağlarından itibaren alınan cinsellikle ilgili yanlış ve abartılı bilgilere dayanmaktadır.


Çoğunlukla bu bilgiler kişi tarafından hatırlanmakla birlikte, bir kısmı da bilinç dışı düzeyde kalmakta yani nedeni kişi tarafından net olarak bilinememektedir.

Vajinismus nedenleri bölümünde belirtilen sebepler haricinde bazı hekimler tarafınadan da hastalar vajinusmus sorununa sahip olabilmektedir.

Evet...  Maalesef yanlış tıbbi uygulamalar veya yaklaşımlar kişilerin bilindışına bir takım kaygıların yerleşmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle başta jinekologlar olmak üzere tüm hekimlerin hastalarına yaklaşımları son derece önemlidir.

Tıbbi hatalardan dolayı oluşan şikayet ve hastalıklar "iatrojenik" olarak bilinmektedir. Yani bir hekim tarafından sağlıklı bir birey etkilenerek vajinusmuslu hale geçerse bu durum "iatrojenik vajinusmus" olarak tarif edilebilinir.

İlk jinekolojik muayene ve yaklaşım önemlidir!
Genç kızlar sahip oldukları jinekolojik sorunlar nedeni ile ilk jinekolojik muayenelerine oldukça sıkıntılı bir şekilde, utana sıkıla gitmektedirler.

Jinekoloğa ilk başvurma nedenleri arasında genellikle adet düzensizliği, vajinal akıntı, kasık ağrısı ve cinsellikle ilgili sorunlar yer almaktadır. 

Son yıllarda bakire adolesanlarda bile sürtünme ile bulaşan HPV enfeksiyonlarına bağlı genital siğiller de artış eğilimi içerisindedir. HPV'ye bağlı genital siğiller de adolesanlarda jinekologa getiren sebepler arasındadır.  

Hekimin hastasına saygılı, anlayışlı, sabırlı olması, yumuşak ve içten yaklaşımı, kişinin hastalığına önem vernesi ve empati kurması ilk jinekolojik değerlendirme için en önemli unsurlar arasındadır. Bu nedenle her zaman güvenebileceğiniz ve iletişim halinde olabileceğiniz jinekolog seçiminiz önemlidir.

Özellikle devlet ve üniversite hastanelerinde zaman kısıtlılığı ve hasta yoğunluğundan ötürü kişilerin maruz kaldığı sert ve hızlı jinekolojik muayeneler, bakire kızlara yapılması gerekli olan makad (anal) muayenelerinin hızlı ve kaba olması genç kızların bilinç dışı korkularını tetikleyerek ileriki cinsel yaşamlarında sorunların yaşamalarına neden olabilmektedir (Benzer durumlar diş hekimlerine giden hastalarda da yaşanabilmektedir).

Diğer taraftan hekim veya yardımcı personelin kişileri hafife alan (alaycı) yaklaşımları da ileriki yaşamlarında kalıcı "jinekolog korkularına", diğer bir deyiş ile "jinekolojik muayene fobileri"ne neden olabilmektedir.

Bazen yaşanılan cinsel tecrübeler veya travmalar sonucunda kişiler "kızlık zarı muayenesi" için jinekolog hekimin kapısını çalabilmektedir.

Diğer taraftan sağlığını dikkate alan bazı hastalar evlilik öncesi genel jinekolojik değerlendirme ve kızlık zarı muayenesi için de hekimlerine başvurabilmektedirler. Bu durumda hekimlerin hastalarına verdikleri bazı olumsuz mesajlar ters etkiler oluşturabilmektedir.

 

ÖRNEK OLGU 1:  

Vajinusmus Klinik'e cinsel ilişkiye girememe nedeni başvuran 2 yıllık evli bir bayanın öyküsü:
Hastamız üniversite mezunu ve oldukça bilinçli bir yapıya sahip. Evlenmeden önce genel bir jinekolojik muayene için arkadaşları tarafından tavsiye edilen bir jinekologa başvuruyor. Amacı genel bir jinekolojik check up'tan geçmek ve bir de ilk gece ile ilgili kaygılarını gidermek için kızlık zarı muayenesi olmak.

Yapılan jinekolojik mauyenesi sonucunda jinekolog tarafından hastamıza verilen bilgi şu:
"Senin kızlık zarın biraz kalın ve sert, ilk ilişkide biraz canın yanabilir, ağrın normalden fazla olabilir, ama korkma"..

Daha önceden zaten pek çok kulaktan dolma bilgilerle donatılan hastamız için ilk gece tam bir kabus haline dönüşüyor. Eşiyle ilişkiyi denemekten bile korkar bir halde tedavi için kliniğimize başvuruyor. Tabi cesaretini toparlayarak bize başvurması 2 yılını alıyor.
Bu tür jinekolojik yaklaşımlar kişilerde kar değil zarar getirmektedir. 

Sert jinekolojik muayeneler vajinusmus sebebidir!

Sert ve hızlı bir şekilde yapılan jinekolojik bir muayene kişinin cinsellikten soğumasına ve hatta eşi ile cinsel birleşme sırasında kendisini kasmasına sebep olabilir. Vajinadaki kasılmalar da ilişkinin hiç gerçekleşememesine veya son derece zor ve ağrılı bir şekle dönüşmesine neden olabilir.

Bir kadının belkide hayatında en savunmasız olduğu yer jinekolojik muayene masasıdır. Bu nedenle bu masa pek çok hasta için itici gelmekte ve endişelere neden olamaktadır. Bu tür endişe ve korkular özellikle vajinusmus hastalarında çok daha fazladır. Sert ve uygun olmayan koşullarda yapılan jinekolojik muayeneler adeta bir cinsel travmadır.

Yeterli anestezi verilmeksizin yapılan küretaj gibi cerrahi girişimler de kişilerin bilinçaltlarına derin bir korku tohumlarını ekerek eşi ile ilişki sırasında vajinusmus gibi cinsel problemlere sebebiyet verebilir.

ÖRNEK OLGU 2:  

Vajinusmus Klinik'e cinsel ilişkiye girememe nedeni başvuran 45 yaşında iki çocuk annesi A.K hanımın öyküsü:
A.K Hanım adet düzensizliği nedeni ile öncelikle bir jinekolog hekime başvuruyor. Yapılan jinekolojik muayenesi sonucunda rahim içinde kalınlık olduğu söyleniyor ve bu nedenle rahim içinden parça alınıyor. Hiç bir anestezi verimeksizin yapılan bu cerrahi müdahale sonrasında kişinin canı çok yanıyor ve eşiyle normal bir cinsel hayatı olan A.K bundan böyle ilişkiye giremez hale geliyor.

Sekonder (ikincil) vajinismus hastaları önceden ilişkiye girebilen ve daha sonrasında yaşadıkları bir takım cinsel travmalar sonucunda ilişkinin gerçekleşmediği hasta grubunu içeriyor. Bu hastalarda zor doğum, jinekolojik muayene, düşük, kürtaj, taciz ve tecavüzler en sık olan travma sebepleridir. Kliniğimizde cinsel terapiye alınan hasta tedavinin 4. gününde tam olarak iyileşti. 
 

Zor doğumlar da vajinismus sorununa neden olabiliyor. Bu nedenle doğum şeklinin belirlenmesinde kişinin istekleri de son derece önemlidir.

ÖRNEK OLGU 3:  

Vajinusmus Klinik'e normal doğumdan sonra cinsel ilişkiye girememe nedeni başvuran 25 yaşında bir çocuk annesi B.V hanımın öyküsü:
B.V Hanım doğum korkularından dolayı ısrarla sezaryen istemesine rağmen doktoru ve çevresi tarafından zorla normal doğuma ikna ediliyor. Doğum sırasında bebeğin sıkıntıya girmesinden dolayı bebeğe forseps (başa takılan kaşık) uygulaması yapılıyor. Hem moral olarak sıkıntıya giren hem de doğum sonrası çok fazla dikişi olan hasta doğumdan 3 yıl geçmesine rağmen ilişkiye girememe ve cinsel isteksizlik şikayetleri ile kliniğimize başvuruyor ve bu nedenle cinsel terapiye alınıyor. 

Zor ve ağrılı normal doğumlar da kişinin cinsel hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Epidural anestezi yönteminin hem normal doğumda hem de sezaryen doğumlarında iyi bir analjezi (ağrı giderici) etkinliği vardır. 
 

Vajinusmus hastası tedavi almaksızın gebe kalırsa normal doğum yapabilir mi?

Hekimler arasında vajinusmus sorunu yaşayan bir bayanın tedavi görmeksizin şans eseri gebe kaldığında normal doğuma zorlanırsa bu sorunundan kurtulacağı yönünde yanlış bir inanış vardır.

Vajinusmus hastaları şans eseri gebe kalırsa normal doğuma zorlanmamalıdır; aksi takdirde adeta yangına körükle gidilmiş olur. Çünkü normal doğumun stresi kaygıların daha da artmasına ve vajinusmus probleminin daha ağırlaşmasına neden olabilmektedir.


İlgili Linkler:
Vajinismus Paneline Giriş >>>    
www.VajinismusMerkezi.com 
www.vajinismus.us

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400