Tüp Bebek Uygulamasında Başarı Oranları

Bu bölümde "tüp bebek tedavilerinde başarı faktörleri" ele alınmaktadır.
Gebelik, Hamilelik dönemi, gebe kalma, hamile, hamilelikte yapılması gerekenler


Tüp bebek tedavilerinde başarı oranı nedir?
Sağlıklı bir çiftin, bir ayda gebe kalabilme şansı % 20-25' dir. Bu şans yardımcı üreme tekniklerinin her uygulanması için % 40- 50'lere kadar çıkabilmektedir.

Ancak cesaret verici bu sonuçlara rağmen başarılı bir gebelik ve çocuk doğurma konusunda hiçbir IVF programı, birden çok uygulamalarda dahi gebelik garantisi veremez.

Tüp bebek tedavilerinde başarıyı hangi faktörler etkiler?
Tüp bebek tedavilerinde başarıyı etkileyen faktörler arasında hasta yaşı, infertilite (kısırlık) nedeni, tüp bebek merkezinin laboratuar donanımı, uygulanılan tedavi programları, en son aşama olan embrio transferinin kolay oluşu, IVF ekibinin tecrübe ve yeteneği bulunmaktadır.
 

İlk tüp bebeğin doğumunun üzerinden yirmi beş yıldan fazla zamanın geçtiği günümüzde "Yardımcı Üreme Teknikleri" (YÜT) ciddi ilerlemeler göstermiştir. Bu da gebelik oranlarına ve canlı doğan bebek oranlarına olumlu olarak yansımıştır.



Tüp bebek işlemleri (IVF), bebeklerdeki sakatlık (anomali) riskini arttırıyor mu?
Hayır.  IVF sonucunda doğan bebeklerin, doğumsal anormallikler, genetik anormallikler, zeka problemleri v.b. açısından doğal yollarla olan bebeklerden farklılık göstermedikleri düşünülmektedir.

Ancak çoğul gebelikler prematür (erken) doğum ile sonlanabilir. Buna bağlı olarak oluşacak sorunlar IVF gebeliklerinde daha sık gözlenebilir.

IVF gebelikleri genelde sağlıklı doğum ile sonuçlanırken, doğal yollar ile oluşan gebeliklerle aynı oranlarda düşük ya da ölü doğum ile de sonuçlanabilir.

Tüp bebek uygulamaları dış gebelik riskini arttırıyor mu?
Evet.  Dış gebelik riski IVF gebeliklerinde bir miktar artmaktadır.

Tüp bebek "heterotopik gebelik" olasılığını arttırıyor mu?
Evet.  Birden fazla embriyo transferlerinde rahim içine yerleşmiş bir embriyo ile aynı anda dış gebelik de söz konusu olabilir. Bir gebeliğin rahim içinde bir gebeliğin de rahim dışında (dış gebelik şeklinde) yerleşmesine 'heterotopik gebelik' denir.

Heterotopik gebelik riskleri tüp bebek uygulamalarında artmaktadır.

Bu durumda rahim içindeki gebeliği korurken dış gebeliği tedavi etmek olasıdır.

Heterotopik gebeliklerin normalde görülme sıklığı 50.000 de bir iken, son yıllarda artan tüp bebek tedavileri gibi  yardımcı üreme teknolojileri sayesinde eskiye göre çok daha sık olarak karşılaşımıza çıkmaktadır.

Tüp bebek tedavilerinde nomal gebeliklere göre daha sık görülen düşük, erken doğum, heterotopik gebelik, çoğul gebelik gibi tüm olumsuz problemlerden dolayı; bir tüp bebek merkezinin başarısını tedavi sonrası "gebe kalma" oranlarından çok, sağlıklı doğum yapanları içeren "eve bebek götürme" oranları belirler. 

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400