Kısırlıkta Erkeklerin Bilmesi Gerekenler

İnfertilite problemi kadın ve erkeği eşit oranda etkiler. İnfertilite çiftlerde % 40 erkeğe, % 40 kadına, % 20 ise hem erkek hem de kadının her ikisiyle birden ilişkilidir. Bu nedenle infertil çiftlerdeki her birey problemi anlamalı ve aralarında tartışmalıdır.

Kısırlığın % 10-15’i bilinmeyen, yani günümüz şartlarında kökenini tespit edemediğimiz sebeplerden meydana gelir. Bu gruba  "Açıklanamayan İnfertilite" (Unexplained Infertility) adı verilmektedir.

Erkek infertilitesi bir çok sebebe bağlıdır. Sperm üretim bozuklukları, sperm kanallarındaki tıkanıklıklar, sperme karşı antikor varlığı, testis travması, hormonal bozukluklar, anatomik problemler, doğuştan gelen (konjenital) problemler, Varikosel, geçirilmiş hastalıklar, infeksiyonlar (kabakulak gibi) ve bazı ilaçlar infertiliteye yol açabilir.

Sebep ne olursa olsun infertilitenin üstesinden gelmek kolay değildir. Bir çok infertil erkek kendisini eksik ve mutsuz hisseder. Bazıları erkekliğini kaybettiğini düşünür. Bu hisler normaldir ve üstesinden gelmenin yolu diğer insanlarla iletişim kurmaktır. İnfertil çiftler bu problemlerin üstesinden gelmek için birbirlerine destek olmalıdır.

İnfertilite sebeplerinin % 90'ının tedavi edilebildiği ve bir çok tedavi seçeneğinin bulunduğu unutulmamalıdır.

  • Sigara: Sperm sayı ve hareketliliğini düşürür, normal yapısını bozar.
  • Alkol: Aşırı tüketilmesi sperm sayısını düşürür ve anormal sperm üretimine yol açar.
  • Aşırı kilo: Testis ısısının artmasına ve sperm sayısının azalmasına yol açar.
  • Testis ısısı: Erkeklerde testis ısısı vücut ısısından düşüktür. Yüksek ateş, sıcak çevrede çalışma, sauna ve dar pantolon giyme gibi testis ısısını arttıran durumlar sperm sayısını azaltır.
  • Aşırı egzersiz: Hormon üretimini azaltarak infertiliteye sebep olabilir.
  • İlaçlar: Bazı tansiyon ve ülser ilaçları sperm sayısını düşürebilir, ereksiyon ve ejekulasyonu bozabilir veya cinsel arzuyu azaltabilir.
  • Stres: Cinsel isteksizlik ve sperm sayısındaki azalmaya bağlı infertiliteye sebep olabilir.
  • Radyasyon: Sperm sayı ve yapısını azaltarak infertiliteye neden olabilir.
  • Travma: Testislere darbe veya kazalar semen içinde zarar verebilecek antikorların oluşumunu arttırarak infertiliteye sebep olabilirler.

Çevresel toksinlerin engellenmesi önemli tedavide bir adım olabilir. Sigara, alkol erkek infertilitesine neden olan önemli etkenlerdir. Yine uyuşturucu madde alışkanlığı da kesin olarak infertilite nedenlerindendir.

İş yerinde kimyasal etkenlerle (etilen glikol, benzen, organofosfatlar, kobalt ve manganez gibi ağır metaller, toluen, beromil, DDT, karbamatlar, nematocide, vb) karşılaşan kişilerde bu etkenlerden uzaklaşmak için tedbirler alınması gereklidir.

Kullanılan bazı ilaçlar da sperm üretimini olumsuz etkileyebilmektedir. Siklosporin, Cimetidine, Sulfasalazin, Ketokonazol, Spironolakton, Kalsiyum kanal blokerleri, Kolşisin ve özelliklede kemoterapi ilaçları kullanılması durumunda sperm üretimi değişen seviyelerde etkilenebilmektedir.

Sporcuların egzersiz kapasitesini arttırmak için kullandıkları bazı ilaçlar olumsuz etkiler taşır. Tüm bu faktörlerin sorgulanması tıbbi tedavi yaklaşımlarının başlangıç aşamasını oluşturur.

Enfeksiyon varlığında enfeksiyona özgü tedavi başlanır. Uzun dönemli antibiyotik tedavileri kullanılabilir. Ayrıca klinikte belirgin olmayan sinsi enfeksiyonlar söz konusu olabileceğinden tedbir olarak antibiyotik kullanılması gerekebilir.

İlgili Linkler:

Erkek Faktöründe Genel Bilgiler   >>>
Spermiyogram (Semen Analizi, Meni Testi)   >>>
Erkek Faktöründe Tıbbi Tedavi   >>>
Aşılama (IUI, İnseminasyon)   >>>
Varikosel   >>>
Erkek Faktöründe Cerrahi Tedavi   >>> 

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400