Gebelikte Cilt Problemleri

Gebelik döneminde yaşanan hormonal değişiklik, derinin gerilmesi ve ağırlık artışı bazı geçici veya kalıcı değişikliklere neden olur.  Bunların bazılarında önlemler alınabilir.

Damar Değişiklikleri
Gebelerde damar genişlemeleri ve dolaşım problemleri sık görülen problemlerdir. Hormonlardaki değişime bağlı olarak gelişen değişikliklerin bir kısmı doğumdan sonra geriler.

Gebelikteki damarsal bir takım değişiklikler;

  • Yüzde, kol bacaklarda şişlik, kızarıklıklar
  • Soğuk-sıcak duyarlılığının artışı
  • Kılcal damarlarda ve varislerde artış
  • Hemoroidlerin ortaya çıkması
  • Diş eti kanamalarına da yol açan diş etindeki kızarıklık ve belirginleşmeler
  • Çeşitli yerlerdeki bölgesel morarmalar
  • Damarlarda iltihap ve tıkanma şikayetleri (tromboflebit veya derin ven trombozu) olabilir.

Bu şikayetlerin bir kısmı tamamen problemsiz görülürken, derin ven trombozu gibi bazı durumlara ciddi problemler eşlik edebilir.

Gebelikteki varisler geniş veya kılcal varis şeklinde olabilir. Gebeliğe bağlı geniş varisler bacaklarda, karın bölgesinde ve hatta genital bölgede ortaya çıkabilir.  Kılcal varisler ise morumsu veya kırmızımsı "örümcek ağı" görünümünde vücudun belli bölgelerinde ortaya çıkabilir.

Hormonal etkiye bağlı bu değişiklikler gebelik boyunca devam edip gebelikten sonra genelde gerilemesine rağmen doğumdan sonra bir miktar kalıcı da olabilir.  Kılcal varis tedavisinde en etkili yöntemlerden birisi  doğum sonrasında uygulanan  "Lazer"  ile bu ince damarların koagüle edilmesi yani yakılmasıdır.

Cilt Çatlamaları
Hormonal değişikliklere ve derideki gerilmeye bağlı olarak karın, meme, kalça bölgesinde çatlamalar görülebilir. Çatlaklar erken dönemde pembe,  mor renkliyken zamanla beyaz renge döner.  Doğumdan sonraki erken dönemde yapılan "karboksiterapi" çatlamaların tedavilerinde önemli yararlar sağlar. 

Yine gebelik süresince doktorunuzun önerdiği bir takım kremleri kullanmanız gebelik süresince oluşabilecek çatlamalarınızı en aza indirecektir.

Ter ve Yağ bezlerinin Çalışmalarındaki Değişiklikler
Bunlara bağlı olarak bazı egzamalarda, terlemede artış görülebilir. Gebeliğin erken döneminde "akne" şikayeti oluşabilir. Ciltte yağlanma sık bir bulgudur.

Saç ve Tırnak Değişiklikleri
Gebelik ve doğum sonrası döneminde saç ve vücut kılların miktarında değişiklikler olabilir. Genel olarak vücutta özellikle karın bölgesi ve basenlerde tüylenme artışı görülürken, saçlarda gürleşecektir.

Bu hormonal etkiye bağlı durumlar doğumdan sonraki lohusalık döneminde ortadan kalkar ve sonradan çıkan tüyler dökülür. Hatta bu dönemdeki saçın yoğun olarak dökülmesi de gereksiz endişeler yaratabilir.

 Bazen tırnaklarda da şekil değişiklikleri görülebilir.

Ciltteki Renk Değişiklikleri
Hormonlardaki değişikliklere bağlı olarak cilt renginde koyuluk ve yüzde lekeler görülür. En çok pigmentasyon artışı (renkteki koyulaşma) meme başı, koltuk altı, genital bölgede görülür.  Ayrıca benlerde ve çillerde de koyulaşma görülür.


GEBELİK DÖNEMİNDE SEYRİ DEĞİŞEN DERİ HASTALIKLARI

Gebelikte bir takım cilt hastalıkları daha aktif olarak seyredebilir.
Bunlar:

  • Atopik dermatit
  • Ürtiker
  • Sedef hastalığı  (Psöriasis)
  • Enfeksiyon hastalıkları (bağışıklık sistemindeki değişiklikler özellikle bazı mantar ve virüs haslıklarının şiddetinde artışa neden olur)
  • Bağ dokusu hastalıkları
  • Metabolik hastalıklar
  • Deri tümörleridir.


GEBELİĞİN SEYRİNDE GÖRÜLEN DERİ HASTALIKLARI

Gebelik dermatozları dediğimiz bir grup kaşıntılı deri döküntülerinin olduğu hastalıklardır. Çoğunlukla iyi seyirlidir doğumu izleyen günlerde kendiliğinden kaybolur ancak nadir görülen bazı tiplerine iç organlardaki problemler eşlik eder anne ve bebek için sorun oluşturabilir.  Bunların ayırımı için bazı testlerin yapılması gerekir. 
Gebelik dermatozlarının sonraki gebeliklerde de tekrarlama ihtimali vardır.

  

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400