Depresyon

Depresyon, kısa bir tanım olarak "içe çökkünlük hali, kişinin kendi içine yönelmesi" olarak tarif edilebilir.

Hem duygusal yönden hem de düşünce açısından kişi için oldukça yorucu ve zor bir dönemdir. Bu yorgunluk bedeni de etkileyecektir. Bu aşamada, bu dönemi atlatmaya yönelik amaçlar belirleyip, enerjinin sizi bulmasını beklemeden siz enerjiyi yakalamaya çalışabilirsiniz.

Yanlış kararlar almamanız için, bu zor dönemde yaşamınız için önemli kararlar almayı (okulu bırakmak, evden ayrılmak, eşinizden ayrılmak vb.) zihninizin daha zinde olacağı bir zamana ertelemeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Hangi belirtiler görülür?
Depresyonda üzgün hissetme hali, önceden zevk aldığı aktivitelerden – işlerden artık zevk alamama, çaresizlik, sosyal ilişkilerinde azalma, durgunlaşma, yerinde duramama, huzursuzluk, iştah artışı ya da azalması, uyku düzeninin bozulması görülür.

Kimilerinde ise intihara yönelik düşünce ya da ifadeler görülebilir.

Depresyonda bir takım “olumsuz düşünceler “ de yoğunluk kazanmaktadır ve kişiyi daha büyük bir çaresizliğe itmektedir. Bu durumda birçok mantık hatası dediğimiz düşünce problemleri ortaya çıkar. Örneğin; “depresyonum hiç geçmeyecek”, “artık dayanamıyorum”, “bütün olumsuzluklar beni buluyor”, “çok değersiz biriyim, hiçbir şeyi hak etmiyorum” gibi...

Çocukta depresyon belirtileri nasıldır?
Çocuğunuzda artan sıklıkta ağlamalar, sıkıldığını belirten ifadeler ve davranışlar, arkadaşlarıyla ilişkilerin bozulması, oyun sırasında problemlerin ortaya çıkmaya başlaması, uyum sorunları, okul başarısında düşüşler, içine kapanma, evden kaçmak istediğini ima eden söz ya da davranışlar depresyonu akla getirir.

Böyle bir durumda anne-baba, çocuklarının rahatsızlığını anlamayıp bunu huysuzluk ya da uyumsuzluk olarak görebilirler. Çocukların davranışlarına duyarlı olup, doğru müdahalenin zamanında yapılması çok önemlidir.

Depresyon ilişkilerinizi nasıl etkiler?
Depresyon süresince kişi eski enerjisini kaybettiği için çevresiyle olan ilişkilerinde kendisini soyutlayabilir. Böylelikle kendisini daha büyük bir yalnızlığın içinde bulabilir. Olumsuz düşünceler ve kendini eleştirme artabilir. Bu dönemin, kişinin çevresiyle olan ilişkilerinde yarattığı sorunlar şu şekillerde olabilir:

  • Çevresindekilerle sık tartışmalar yaşama
  • Sık sık şikayette bulunma, memnun olamama
  • Başkalarından gelebilecek desteği kabul etmeme
  • Çevresindeki ilişkileri yavaş yavaş kaybetme
  • Giyimine, dış görünümüne önceki kadar özen göstermeme
  • Kendine güvenin kaybolması

Bir yakınınızda depresyon belirtilerini gözlemlediğiniz takdirde ona nasıl yardımcı olabilirsiniz?

  • Yanında olduğunuzu hissettirin ancak sürekli sorularla ya da kaygılı görünümünüzle onu sıkmayın.
  • Sakin olmaya çalışın, bunu ona da hissettirin.
  • Onu sizinle beraber aktivitelere katılması için zorlamayın, üzerine gitmeyin
  • Sohbet edin, anlamaya çalışın.
  • Bu da geçer” , “Böyle oturma, biraz eğlenmen lazım…” şeklinde klişe dediğimiz ifadeler kullanmaktan kaçının. Çünkü bu sözler onu yeterince anlamadığınızı, sorununu hafife aldığınızı düşündürecektir.
  • Tüm dikkatinizi ona vererek, onu gerçekten dinleyin.


Artık yaşamak istemediği vb. ifadeleri kullanıyorsa bunu kesinlikle göz ardı etmeyin ve zaman geçirmeden mutlaka bir yardım alınız.

Depresyon  tedavi edilebilmektedir; önemli olan erken fark etmek ve erken müdahaledir.

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400