Amerika'da Doğum Yapmak


Pek çok kişinin hayalinde doğacak olan bebeğine iyi bir eğitim ve güzel bir gelecek hazırlamak yatar. 

Özellikle gelişmiş ülkelerin vatandaşı olmak; eğitim, sağlık ve serbest dolaşım açısından kişilere birçok yararlar sağlamaktadır.

Ülkemizde başta Avrupa ülkeleri, Amerika, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde vatandaşlık hakkına sahip olmak için doğumlarını bu ülkelerde yapmayı planlayan çiftlerin sayısı her geçen gün artarak devam etmektedir. Bu konuda hizmet veren kuruluş ve acentelerin sayısı da istenilen talepleri karşılama doğrultusunda gün ve gün artmaktadır.

Bu bölümde Amerika’da doğum yapmak ile ilgili hastalarımızdan bizlere sıkça gelen soru maillerinin cevaplarını bulabileceksiniz.

Kaçıncı haftada Amerika’ya gitmeliyim?
Amerika’da doğum yapmayı planlıyorsanız ve gebeliğiniz normal bir şekilde seyrediyorsa en geç 28. gebelik haftasına kadar ABD konsolosluğuna giderek vize almanızda fayda olacaktır. Alacağınız vizenin "Turist vizesi" olmasını öneririz.

Doğum için rahat seyahat etmeniz ve seyahat engelinizin olmaması için de 32. gebelik haftasını geçirmemenizi öneririz.

Pek çok havayolu şirketi kendisine göre belirlediği bir gebelik haftasına kadar yolcularına uçuş izni verir. Özellikle 32.-36. Gebelik haftasında uçuyorsanız “gebelik açısından uçakla seyahat etmenizde bir sakınca olmadığına dair” yazılı bir doktor izninin yanınızda olması gereklidir. Doktor raporunda doktorunuzun ismi, diploma numarası ve imzası olmalıdır.

Pek çok havayolu 36. gebelik haftasından sonra hamile bayanlara uçağa biniş izni vermemektedir.

Hamilelikte uçakla seyahat bölümü için tıklayınız  >>>

Doğum için gelirken yanımda getirmem gereken evraklar nelerdir?
Doğum için eğer son aylarda ABD’ye gelmeyi tercih edecekseniz yanınızda; özellikle ilk 3 ayda yapılan ultrason printer dökümü (gebelik haftasını gösteren), diğer ultrason printer çıktıları, gebeliğinizde yapılan ikili ve üçlü tarama testleri ve tüm kan- idrar laboratuar tetkiklerini beraberinizde getirmenizde fayda olacaktır.

Eğer Türkiye’deki jinekoloğunuz izlediği gebelik haftasına kadar hamilelik durumunuzu size İngilizce bir rapor şeklinde (epikriz) yazarsa bu da gittiğinizde oradaki doktorunuza göstermeniz açısından yararlı olacaktır.

Doğum tercihi ne şekilde olmalıdır?
Amerika’da genel olarak, gebelikte bir sakınca olmadığı takdirde tercih edilen ve uygulanılan doğum şekli normal doğumdur.  Yani, gebeliklerinde çok büyük bir sıkıntı olmadığı takdirde tüm hastalar normal doğuma yönlendirilmektedir. Ancak bu konuda yine de doktorunuzla konuşup isteğe bağlı (elektif) sezaryen şansınızın olup olmadığını sormanızı öneririz.

Doğumdan sonra ne kadar hastanede kalmalıyım?
Normal şartlar altında sezaryenden 3 gün sonra, normal doğumdan 2 gün sonra hastaneden taburcu edilmektesiniz. Bu konuda da son karar jinekoloğunuzun olacaktır.

ABD’de doğum yapmak çocuğunuza ne tür yararlar sağlar?
ABD’de doğum yapmış olmanızın çocuğunuza kazandıracağı ABD vatandaşlığı ve pasaportu sayesinde;

  • Eğitim (ABD üniversitelerinde vatandaşlarına % 80’e varan indirimler mevcut)
  • Serbest dolaşım (Ülkelerin % 90’ı ABD pasaportuna sahip kişilere vize uygulamıyor)
  • Sağlık konularında ABD vatandaşlarına değişik faydalar sağlamaktadır.

Her geçen yıl Green Card alımının zorlaşması da ABD’de doğum yapmayı daha cazip bir hale getirmektedir.

Çocuğunuz doğumdan hemen bir kaç hafta sonra gerekli formalitelerin yerine getirilmesinden sonra ABD pasaportuna sahip olabilecektir. Daha ileride alacağınız Türk pasaportu ile de "çifte vatandaşlık" hakkına sahip olacaktır. 

Yeni doğan erkek bebeğe sünnet önerilir mi?
Evet.  ABD'de doğumdan sonra 2-3 gün içinde erkek çocuklara sünnet yapılması yaygın bir uygulamadır. Sünnet işlemleri ABD'de pediatri uzmanları tarafından yapılmakta ve devlet tarafından teşvik edilmektedir.

Yenidoğan sünnetini avantajlarından ötürü biz de önermekteyiz.

Amerika'da doğum yapmanın maliyeti nedir?
Amerika’dan normal doğum ve sezaryen ameliyatlarının ücretleri eyaletten eyalete, hastaneden hastaneye değişiklikler göstermektedir. Normal doğum hastane ve doktor ücreti, sezaryen doğuma göre bir miktar daha azdır.

New York, Boston gibi büyük metropollerde ücretler 15000-25000 dolar arasında değişmekte iken, daha orta ve küçük ölçekli şehirlerde 8000-12000 dolar arasındadır. Bu ücretlere doğum,  doktor ve bebek bakım ücretleri dahildir. İstenildiği takdirde epidural anestezi ile doğum yapılabilmektedir.

Doğum sonrası prosedürler nelerdir?
Doğum sonrasında doğum yapmış olduğunuz eyaletin "nüfus idaresi"ne giderek bebeğinizin "doğum belgesini (birth certificate)" almayı unutmayınız. Doğum belgei ABD'de nüfus cüzdanı gibi kullanılmaktadır.

Türkiye'ye döndüğünüzde doğum belgesini yeminli tercümandan Türkçe'ye çevirip noter tasdiki yaptırmanız gerekmektedir. Bu şekilde hem "il nüfus müdürlüğü" ne vererek hem çocuğunuzun nüfus cüzdanını çıkarabileceksiniz hem de SGK ile anlaşmalı bir devlet hastanesine giderek aldığınız belgelerle SGK kurumuna giderek bebeğinizin SGK (SSK, bağkur veya Emekli Sandığı) kaydını oluşturabileceksiniz.

TC Nüfus cüzdanına sahip olan çocuğunuz artık Türk vatandaşı da olmuş olacaktır. SGK kaydı ile de ülkemizdeki sağlık sistemine dahil edilmektedir.

Doğumdan yaklaşık 3-4 hafta sonra ABD'den Türkiye'deki adresinize çocuğunuzun "Sosyal Güvenlik Numarası (Social Security Number)" gönderilebilmektedir.

Sosyal güvenlik numarası da okul kaydından, resmi pek çok işlerde kullanılabilen son derece önemli bir belgedir, asla kaybetmeyiniz. Hatta bir kaç ayrı yere bu numarayı kaydediniz.

ABD den doğum sonrası en erken ne zaman ülkeye geri dönülebilir?
ABD'de doğum yaptıktan iki hafta sonra çocuğunuzun pasaportu ile Türkiye'ye dönebiliyorsunuz. Yani gününde doğan bebeklerde herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyorsa hem vajinal hem de normal doğumdan iki hafta sonra sizin ve bebeğinizin uçağa binmenizde bir sakınca bulunmamaktadır.

Yine de bazı aileler kendilerini daha güvende hissedebilmek için ülkelerine dönüş için doğumdan sonra üç hafta beklemeyi tercih edebilmektedirler.

Yine, erken doğum olan veya sarılık problemi yaşayan yeni doğan bebeklerin genel durumlarındaki iyileşme sonrası seyahat etmeleri önerilmektedir.

Uçağa binerken bebek açısından nelere dikkat etmek gereklidir?
Uçağa yeni doğan bebeğinizin binmesinde bir sakınca olmamakla beraber, kulak zarının basınç ayarlamasını rahat yapabilmesi için, uçağın hem kalkış hem de iniş sırasında bebeğinizi emzirmelisiniz.

Uçağın iniş - kalkışta emzirme ile iç kulaktaki basınç ayarlaması rahat bir şekilde olacak ve bu şekilde bebeğiniz yolculuğu açısından bir sorun yaşamayacaktır.

Pasaport için ne kadar gider olmaktadır?
Pasaport işleri ile ilgili çalışan özel aracı şirketler sayesinde çocuğunuzun Amerikan pasaportunu iki- üç gün içinde alabilmektesiniz. Pasaport harcı ve aracılık hizmetleri için yaklaşık 250-300 dolarlık bir masrafınız olmaktadır.

Hamilelik süresince refakat hizmetleri nasıl sağlanmaktadır?
Amerika’da hastanede sağlıklı bir doğum kadar, kalacağınız süre boyunca size destek olacak ve refakat edecek kişilere ihtiyacınız olacaktır. Bu son derece önemli bir konudur.

Refakat hizmetleri için çalışan bazı Türk aileler ve acenteler vardır. Tüp bebek yöntemleri veya kısırlık tedavileri sonrasında gebe kalan hastalar gebeliğin riskleri ve önemlerinden ötürü bu acenteler tarafından kabul edilmemektedir.  

Doğum konusunda hizmet veren kişi ve kuruluşlar sayesinde doğum sonrası bakımınız, çocuk için gerekli ihtiyaçların karşılanması ve yenidoğan bebeğinize pasaportunuzun bir an önce çıkarılması gibi çok önemli kolaylıklar da sağlanmaktadır.

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400