Boy: 35.6 cm. Ağırlık: 760 gr.
İçimde ani kasılmalar ve gevşemeler olmaya başladı. Eşim bu kasılmaların doğumu getireceğini düşünerek hemen doktorumdan randevu aldı. Muayeneye giderken kasılmaların devam etmesi beni de biraz ürkütmüştü.
(Yandaki Resim: İki elimizi yanağımıza koymuş, adeta uyku pozisyonumuz...)
Muayene sırasında bu kasılmaların bir anlamda rahmin antrenman kasılmaları kabul edilen "Braxton-Hicks kasılmaları" olduğunu, normalde 30. haftada kendisini gösterdiğini, bende biraz erken başladığını öğrendim. Bizim düşündüğümüz gibi erken doğum uyarıları değilmiş.
Erken doğumda kasılmalar günlük yaşamımı etkileyecek sıklıkta ve düzenli aralıklarla (periyodik) gelirmiş. Sıklığı ve şiddeti gittikçe artarak güçlenirmiş. Oysa benim kasılmalarım adet sancısı gibi oluyor.
Yapılan Obstetrik USG (Gebelik ultrasonu)'nda omurganın bütünlüğünü ve düzenliliğini gösteren "Düzgün tren yolu görünümünü" görmek son derece önemliymiş (Yandaki Resim).
Gebeliğimin öncesinde folik asit desteği almam, bebeğin beyin ve omurga oluşumundaki bazı problemlerde koruyucu etki yaratıyor.
Bunun dışında doktorum bana bu haftadaki bebeklerin dokunmaya ve temasa beyin dalgaları ile cevap vermeye başladığını söyledi. Biz kasılmaları düşünürken bebeğim, beyin dalgalarını bile kullanmaya başlamış.
<<< Önceki Hamilelik Haftası Sonraki Hamilelik Haftası >>>
• Omurga güçlenir: Fetüsün gelişen bedenini korumak için omurga daha güçlü ve esnek hale gelir: Ortalama bir yetişkininkinden büyük olmasa da 150 eklem, 33 parça ve 1,000 kirişten oluşur. |