Vajinismus Tedavisi Sonrası Dönem ve Hamilelik

Pek çok hastamız vajinismus tedavisi sonrasında nelere dikkat etmesi gerektiğini, tedavi sonrası dönemde kendilerini nelerin beklediğini merak etmektedir. Vajinismus sonrası dönemde hamilelik ve doğum ile ilgili bilgileri de bu bölümde bulabileceksiniz.

Öncelikle kesin bir kural olmasa da vajinismus tedavi sonrası kişilerin bir kaç ay süreyle gebe kalmamalarını, bunun için gebelikten korunmalarını ve cinselliğin tadını çıkartmaları önermekteyiz.

Aslında normal şartlarda gebelik sürecinde cinsel hayat aynen devam edebilir ve bir kısıtlamaya gerek yoktur. Ancak bazı özel durumlarda gebelikte belli bir süre cinsel ilişki yasaklanmaktadır. Özellikle erken doğum, düşük risklerinin olması, rahim ağzında yetmezlik gibi durumunda jinekolog doktor tarafından çiftlere cinsel ilişkiden uzak durması önerilmektedir.

Diğer taraftan gebeliğe bağlı hormonal değişimler özellikle hamileliğin ilk aylarında bulantı kusma, isteksizlik, halsizlik gibi şikayetler üretebilir.  Bu durum da kişileri cinsel hayattan uzaklaştırabilir.

Gebelikte cinsel hayat ilgili konu için tıklayınız   >>>

Buna rağmen vajinismus tedavisi gören pek çok çift çocuk konusunda acele ederek bir an önce gebe kalmayı istemektedir.

Evlilik süresinin uzun olması ve çifte aile dışından gelen “hadi ama, artık çocuk yapın”  şeklindeki baskılar bir an önce hamile kalma arzusundaki ana sebeplerdir.

Normal şartlarda vajinismus tedavi gördükten sonra hamile kalan kadınların gebelikleri “normal gebelik” statüsünde değerlendirilir. Gebelik izleminde de herhangi bir özellik aranmaz. Ancak bu hastaların gebeliğini izleyen jinekolog doktorun anlayışlı olması, özellikle jinekolojik muayene ve ultrasonlarında nazik, sempatik ve duyarlı olması çok önemlidir.

Vajinismus Tedavisi Sonrası Doğum Şekli

Vajinismus tedavisinden sonra hamile kalan bir kadının normal doğum yapmasında hiç bir sakınca bulunmamaktadır.

Ancak vajinismus tedavisi gören kadınların pek çoğu normal doğum yerine sezaryen ameliyatını tercih etmektedir.

Pek çok tedavi görmüş hasta ağrı eşiğinin çok düşük olduğunu ve normal doğumu düşünmediğini ifade etmektedir.

Kendi gözlemlerimiz ve tecrübelerimize göre vajinismus hastalarına doğum şekli konusunda ısrarcı olmamakta, hastaların doğum şeklini gebeliğin durumuna ve çiftin istemlerine göre ayarlamanın doğru olacağını düşünmekteyiz.

Vajinismus tedavisi olmadan gebelik oluşan nadir hastalar da vardır. Bu tür durumlarda 'doğum travması' da oluşmaması için normal doğum tercih edilmelidir. 

Vajinismus hakkında herşey >
 

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400