Orgazm Olma

Orgazm Olma Nedir? Nasıl Orgazm Olunur? 

Orgazm olma nedir? Nasıl olur? Cinsel ilişkinin Evreleri... Orgazm; Yunanca “şehvetli heyecan” anlamına gelen “orgasmus” kelimesinden türemiştir.

Orgazm, beynin cinsel uyarıları yoğun bir şekilde alması sonucu vücudun genital bölgelerinin eş zamanlı olarak bu uyaranlara cevap vermesi şeklinde tanımlanmaktadır.  Yani sevişme sırasında cinsel hazzın en yoğun şekilde yaşanmasıyla orgazm gerçekleşir ve bu sırada rahim, vajina istem dışı (kontrolsuz) ve güçlü bir şekilde kasılmaktadır (Reubens,1982).

Genital kasılmalar (spazmlar), orgazmdan sonra bütün vücuda yayılmaktadır (Kinsey ve ark., 1953).

Orgazm olma ile birlikte kadınlarda cinsel gerilim hızlı bir şekilde azalmaktadır.

Cinsel uyarı nasıl oluşur?
İnsan beyni seksüel uyarıları duyu organları ile alır, işler ve öğrenilmiş tecrübelerin ışığında gövdenin cevap vermesini sağlar.

Beyindeki seksüel uyarı görme, dokunma, işitme, koklama gibi duyusal faktörlerle veya yalnızca düşünce (cinsel fantezi) ile başlayabilir.

Beyin ve vücut seksüel uyarılmayı ayrı ayrı başarabilmelerine rağmen, orgazm ancak bunların bir arada hareket etmeleri ile gerçekleşebilir.

Kadınlarda sadece düşünce yolu ile hiçbir fiziksel temas olmadan orgazm yaşanabilir, ancak bu durumda da beynin ürettiği orgazmı vücut yaşamaktadır.

Doğum esnasında bile bu uyarıların bulunmasına rağmen orgazmın olmaması bu hadisenin zihinsel yönünü işaret etmekte ve daha ziyade öğrenilmiş bir fonksiyon olduğunu düşündürmektedir. Yani, orgazm olma bir kadına cinsel terapi ile "öğretilebilen" bir işlevdir.

Kadınlar nasıl orgazm olur?
Orgazm fazı, sempatik sinir sistemi tarafından oluşturulan myotonik bir yanıttır.

Uyarılma fazı sırasında oluşmuş olan gerilimin ani olarak boşalması şeklinde hissedilir.

Bilinç bulanıklığının da eşlik ettiği kısa ve yoğun bir andır; cinsel duyguların en zevklisidir, Özellikle bilinç freni ortadan kalktığında kişiler rahat bir şekilde orgazm doyumuna ulaşabilmektedirler.

Kadınlarda orgazmı tetikleyen faktörler nelerdir?
Kadınlarda orgazm olmayı etkileyen ve kolaylaştıran faktörler:
Genital ve genital olmayan çeşitli bölgelerin erotik stimülasyonu
– Klitoris ve vajina (Halban’s fasia ve ön vajinal duvar)
– İdrar kanalı çevresi, glans, meme ve meme ucu ya da mons pubis
– İmgelerle canlandırma veya hayal kurma
– Hipnoz
Uyku esnasında da orgazm olabilir.

Orgazmın olmanın belirtileri nelerdir?
Cinsel aktivitedeki aşırı gerginliğin aniden durması ve bunun sonucunda sakinleşme, kadınlarda orgazmın en belirgin belirtisidir (Kinsey ve ark.,1953).

Masters ve Johnson'a göre orgazmın başlangıcı “havada asılı kalma” hissi gibidir.

Orgazmın başlangıcının kadının zihninde hissettiği an mı yoksa fiziksel belirtinin görüldüğü an mı olduğu konusu tam olarak net değildir.

Orgazmın belirtileri:
Yaklaşan belirtiler
- Labia minörde (iç dudaklarda) pembeden kırmızıya renk değişimi
Gerçek orgazm esnasında meydana gelen belirtiler
- Vajinal ritmik kasılmalar (pelvik çizgili kaslar)
- Rahim kasının kasılması 
- Anal sfinkter kasılması
- Prolaktin (süt hormonu) salınımı
Orgazm sonrası belirtiler
- Meme ucunda renk solması 
- Artan plazma prolaktin düzeyini koruma
- Vajinal nabız dolgunluğunda artış

Orgazm olmanın genital belirtileri:

  • Klitoris: Glans (%50) ve şaftta kabarma, klitoral katlantının altından çekilme
  • Labia major (Büyük dudaklar): İncelme ve perine üzerine yassılaşma
  • Labia minor (Küçük dudaklar) : Çapta genişleme, renk değişiklikleri, lubrikasyon
  • Vajina: Kan akımı, basınç, lubrikasyon, yüzey pO2, Na+ ve Cl_, uzama (+2,5 cm),
  • Utero servikal yükselme ile birlikte çadırlaşma (genişlik +3,75 - 4,25),
  • Pelvik çizgili kas kasılmaları nedeniyle dışta üçte birlik bölümde (orgazmik platform) ritmik kasılmalar
  • Rahim: Pelvise doğru yükselme, düz kasta ani kasılmalar
  • Serviks (rahim ağzı): Hemen orgazm sonrası oluşan, 20-30 dakika süren kanalda genişleme
  • Rektal sfinkter (makad büzücü kası): Vajinal kasılmalarla paralel kasılmalar görülmektedir.

Orgazm olmanın diğer belirtileri:

  • Solunum: Orgazm başlangıcında maksimuma ulaşır (>40/dk)
  • Kan basıncı: Orgazm başlangıcında maksimuma ulaşır, sonra azalır (sistolik +30-80 mm Hg, diastolik +20-40 mm Hg)
  • Kalp hızı: Orgazm başlangıcında maksimuma ulaşır, sonra azalır (110-180/dk)
  • Ateş basması, kızarıklık: karın üzerinde, göğüs ön duvarından boyun ve yüze yayılan yüzeysel makülo-papüler (vazokonjestif) cilt kızarıklığı, orgazmda en yoğundur
  • Terleme: Kadınların %33’ünde sırt ve göğüs bölgesinde olur
  • Memeler: +0,5-1 cm uzama, +0,25-0,5 cm’lik tabanda genişleme olur. Meme üst kadranındaki deri en hassas iken, areola daha az, meme ucu en az duyarlıdır
  • Meme uçları (aerola): Kızarıklıklarda hızlı olarak azalma olur, buruşma görülür. Orgazm olmazsa areola daha yavaş küçülür ve buruşma olmaz
  • Ses çıkarma: İç çekmeler, inlemeler, hırıltılar olur
  • Myotoni: Boyun, yüz, kol ve bacaklarda kasılmalar olur


Orgazm sırasında ne tür hormonal değişiklikler olur?

  • Orgazm sırasında ;
  • Ön hipofiz lobu prolaktin (süt hormonu) 
  • Arka hipofiz lobu da ADH (Vasopressin) ve oksitosin hormonlarını salgılar. 
  • Oksitosin: Oksitosin düzeyi ile ilgili orgazm memnuniyeti arasında ilişki bulunmamaktadır. Orgazm sırasında ortaya çıkan rahim kasılmalarından oksitosin hormonu sorumludur.
  • Bu arada oksitosin "aşk hormonu" olarak da bilinmektedir. Çünkü aşık olan, cinsel olarak tutku ile birisine bağlanan kişilerde oksitosin hormonunun bol miktarda salgılandığı görülmüştür.
  • Prolaktin (Süt hormonu): Orgazmdan sonra artar ve 60 dak. sürer. Prolaktin özellikle meme uçlarının dokunularak uyarılmasıyla salınmaktadır.

Orgazm olma açısından kadınlar daha şanslıdır !...
Kadınlar cinsel ilişki sırasında veya cinsel fantezileri ile çok kısa zaman aralıklarıyla üst üste, çok sayıda, uzun süren orgazmlar yaşayabilirler. Bu durum "status orgasmus" veya "extended orgasm" olarak bilinmektedir.  Erkekler bir kere orgasm olduktan sonra belli bir süre dinlenme ihtiyacı duyarlar.

Diğer taraftan erkeklerde, bir kere başladıktan sonra seksüel stimülasyon (uyarı) dursa bile orgazm gerçekleşir. Kadınlarda ise klitoral ya da vajinal orgazmın ortasında stimülasyon (uyarı) durursa orgazm da durabilir.

Diğer taraftan kadınlar hiç bir cinsel uyarı olmaksızın yalnızca düşünce güçlerini kullanarak bir takım cinsel fantezileri ile orgazmı yaşayabilirler.

Bir erkeğin orgazm olabilmesi için mutlaka penisine mekanik olarak bir uyarı alması gereklidir.

Cinsel ilişkinin diğer evreleri ile ilgili bilgiler  >>> 

PSAS - Kadınlarda Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu ve Nemfomani
'Kontrolsüz güç, güç değildir'. Kadınlarda ender görülen bu cinsel problemde, sürekli bir cinsel uyarılma ve orgazm benzeri durum söz konusudur. PSAS sorunu yaşayanlar gün içinde kendi iradeleri dışında sahip oldukları genital uyarılma nedeniyle pek çok psikolojik ve sosyal sorunlarla karşılaşmaktadırlar.

Kadınlarda cinsel dürtünün arttığı ancak yeterli tatminin sağlanamadığı başka bir cinsel sorun da 'Nemfomani' dir. Nemfomani kısaca kadınlarda cinselliğe düşkünlük veya seks bağımlılığı şeklinde tarif edilebilir. Erkeklerdeki karşılığı ise 'Satiriazis' dir. 


Kongre Sunumumuz
Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1-3 Mayıs 2015 tarihinde İstanbul'da düzenlenen "International - Anatolian Congress on Neuroscience and Sexual Health" kongre kapsamında "Orgazm olma ve Cinsel İlişki evleri" ile ilgili bir sunum yapmıştır. 

Sunumun detayları  >>>


SİZDEN EN SIK GELEN SORULAR ile ORGAZM

Gebe kalabilmek için orgazm olmak şart mıdır?
Hayır.  Orgazm gebe kalmak için şart değildir. Orgazm olan bir kadının her sevişme sırasında da orgazm olması beklenmemelidir.

Diğer bir görüşe göre cinsel ilişki sırasında orgazma ulaşmak spermlerin fallop kanallarına ulaşmasını hızlandırarak gebe kalma olasılığını arttırmaktadır. Hatta erkeğin boşalmasından önce kadının orgazma ulaşması daha da faydalı olabilir.

Kadın boşalması nedir?
Bazı kadınlar cinsel ilişki veya masturbasyon sırasında vajinalarından bol miktarda gelen sıvı ile orgazmı yaşayabilirler. bu durum kadının boşalması olarak tabir edilmektedir.

Kadının boşalması İngilizcede "female ejeculation" olarak geçer.

Kadının boşalması sırasında gelen bol miktardaki sıvının orijini tam olarak bilinmektedir.

Boşalma sırasında gelen bu sıvı idrar veya vajinal girişte yer alan bezlerin ürettiği salgılardan kaynaklı olabilir.

Kadınların ancak % 5'inde görülen bu durumun yaşanmaması anormal olarak kabul edilmez. Yani kadının boşalması az kadında görülen bir durumdur.

Orgazm olamamak kadında ne tür psikolojik rahatsızlıklar neden olur?
Orgazmın tam olarak yaşanamaması kadınlarda zaman içerisinde en sıklıkla öz güven kaybına, depresyona, partnere karşı ilgi eksikliklerine ve gizli öfkelere neden olabilir.

Zaman içerisinde gelişen ve büyüyen bu cinsel sorun kişinin hem sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilir hem de iş hayatında konsantrasyon kaybı ve performans eksikliklerine neden olabilir.

Anorgazmi (Orgazm olamama) sorunu ve tedavi yöntemleri  >>>

 


Unutulmamalıdır ki orgazm; cinsel arzu ve heyacanın doruk noktasıdır, ancak orgazmın yaşanamaması patolojik bir problem değildir. 
Her ne kadar orgazm sırasında genital bölgede bir takım değişimler olsa da aslında orgazm olabilme kişinin beyninde gelişen bir olaydır ve
kişilere cinsel terapiler ile öğretilebilir bir işlevdir.

0 (850) 303 2000 numaralı telefonundan arayarak randevu isteminde bulunabilir veya 0 (532) 452 06 56 numaralı telefondan Jinekolog, Cinsel Terapist ve Hipnoterapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ'a direkt olarak ulaşarak ön bilgiler alabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Kaynaklar:
1. Meston CM, Hull E, Lewin RJ, Sipski M, Kadın orgazmı, Ed. TF Lue, R Basson, R Rosen ve diğ., Seksüel Tıp Erkek ve Kadında Seksüel Fonksiyon Bozuklukları, istanbul Medikal Yayıncılık, istanbul, 2006, s.785-850.

2. Levin RJ, The physiology and pathophysiology of the female orgasm, Ed. I Goldstein, CM Meston, SR Davis, Traish AM, Women’s Sexual Function and Dysfunction Study, Diagnosis and Treatment, Taylor & Francis, London & Newyork, 2006, s.228-234.

3. Levin R, Riley A, The physiology of human sexual function, Psychiatry, 6:3;90-94.

4. Krüger THC , Hartmann U, Schedlowski M, Prolactinergic and dopaminergic mechanisms underlying sexual arousal and orgasm in humans, World J Urol 2006,23;130-138.

5. Levin RJ, Berlo W, Sexual arousal and orgasm in subjects who experience forced or non-consensual sexual stimulation – a review, Journal of Clinical Forensic Medicine 2004, 11;82-88.

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400