Kızlık Zarı

Bu bölümde bize "kızlık zarı nedir, kızlık zarı yapısı nasıldır, kalıcı kızlık zarı dikimi, geçici kızlık zarı dikimi, onarımı, tamiri (himenoplasti),  kızlık zarı türleri, şekilleri, kızlığın bozulması, kızlık zarı yırtılması nasıldır" gibi sık olarak sorulan soruların cevaplarına ulaşabileceksiniz.

Kızlık Zarı (Hymen) Nedir?


Kızlık zarı yani Latince adı ile HYMEN (Himen), Yunan ve Roma mitolojilerinde Dionysus ve Afrodit’in oğlu olan "evlilik ve düğün tanrısı" dır.  Gerdek gecesi bu Tanrı'ya adandığından kızlık zarı da aynı isimle anılmaktadır. (Bu tanrının özelliği, kanatlı olması ve elinde bir meşale taşımasıdır)

Hemen hemen bütün toplumlarda değişik derecelerde sosyolojik bir öneme sahip olan kızlık zarının tıbbi adı (latincesi) "Hymen" (Himen) dir. Özellikle Müslüman ülkelerde daha önceden cinsel ilişkinin olup olmadığının bir kriteri olarak görüldüğünden önemi büyüktür.

Günümüzde dahi, evlendikten sonraki ilk ilişkide kanamanın olmaması nedeniyle, pek çok kızımız haksız yere bakire olmadığı düşüncesiyle apar topar kollarından tutularak kızlık zarı muayenesi için biz jinekolog hekimlere getirilmektedir.  Bu durumda bu genç kızlarımız son derecede küçük durumlara düşürülmekte ve evliliklerine maalesef çok kötü bir anıyla başlamak zorunda kalmakta; çoğu zaman da duyulan güvensizlikler nedeniyle evlilikleri kısa zaman içinde boşanmalarla sonuçlanabilmektedir.

İnsanoğlunun tarihsel gelişimi süresince pek çok toplum hymeni saflığın ve el değmemişliğin yani "bekaretin sembolü" olarak görmüştür. Bu inanışın uzantıları hala daha bizim toplumumuz gibi dünyadaki pek çok toplumda sıklıkla yer almaktadır.

Ülkemizde çok yakın zamanlara kadar liseye başlama çağlarında yatılı okullara yerleştirilecek genç kız öğrenciler yönetmelik gereği zorunlu olarak kızlık zarı muayenesinden geçiriliyor ve jinekologlar tarafından düzenlenen "bakirelik" raporları ile ancak kayıtları yapılabiliyordu. Yeni kanun düzenlemeleri ile bu yüz kızarıcı uygulamalar yürürlükten kaldırılmıştır.

Kızlık zarı ne işe yarar?
Kızlık zarının fizyolojik (işlevsel) görevi bugüne kadar tam olarak açıklanamamıştır ve genellikle özel bir görevinin olmadığı düşünülmektedir.

Yine de bazı araştırmacılar ise kızlık zarının, mikroorganizma ve yabancı cisimlerin vajina içine girişini önlediğini ileri sürmüştür.

Adli tabiplikte ise cinsel şiddete veya istismara maruz kalan çocukların tanısında kullanılmaktadır. Günümüzde kızlık zarının fizyolojik bir görevinden çok "sosyolojik bir fonksiyonu" vardır.

Kızlık Zarı Yapısı (Anatomi ve Histoloji) 
Hymen, anatomik olarak vajinayı oluşturan ve "mukoza" adı verilen dokunun vajina girişini oluşturan doku kıvrımıdır. Yani kızlık zarı vajina içinde değil vajinanın hemen girişinde dudakların yaklaşık 1-1.5 cm içindedir ve küçük dudaklara bağlıdır.

Kızlık zarı, bu yapısıyla dış genital oluşumlar içinde kabul edilmektedir. Dışarıya bakan ön yüzü "deri"ye, vajina içine bakan arka yüzü ise "mukoza"ya benzer.

Kız çocukların hemen hepsine bulunan hymen çok nadir olarak doğuştan hiç bulunmayabilir veya çok ince bir yapıda olup cinsel ilişkide kanamayabilir.

Kızlık zarı çocukluk çağında daha sert olan dokudan oluşmakla birlikte, ergenlikle birlikte östrojen hormonunun salınmasına bağlı olarak değişime uğrayarak esneklik kazanır.

Kızlık zarı, hymen, hymeoplasti, kızlık, bekaret, himen, kızlık zarı tamiri, himenoplasti

Yukarıdaki resimde 18 yaşındaki genç bir kızın genital organları önden bakış açısıyla görülmektedir. Kızlık zarı, vajina girişinin 1-1.5 cm iç kısmında yer alan ince bir yapıdır.

Kızlık zarı vajina girişini tamamen kapatmaz, ortasında adet kanının ve vajinal salgıların dışarıya akmasını sağlayan bir delik bulunur. Bu deliğin şekli ve yapısı hymen türlerinin belirlenmesinde kullanılır. Kızlık zarının normalden kalın olması durumunda nadiren cinsel ilişkiye engel bir durum yani vajinismus sorunu ortaya çıkabilir.

Kadınlarda iç ve dış genital sistem arasında yer alan kızlık zarının şekllleri (değişik sekilleri), kalınlığı ve elastikiyeti kişiler arasında büyük farklılıklar gösterir.


KIZLIK ZARININ ŞEKİLLERİ
Kızlık zarının pek çok şekilleri vardır.

Anüler Himen (Yuvarlak halka) Kızlık zarı şekli "yuvarlak halka" olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyükse penisin geçişine rağmen zar yırtılamayabilir. Bu durumda "hymen duhule müsait" denir. Halk arasında ise "esnek zar" tabiri kullanılır. En sıklıkla görülen hymen şeklidir(%60-95 oranında)
Kresentrik Himen (Yarımay) Kızlık zarı şekli "yarımay" dır. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir. Bu tür zarlar genelde ilişki sırasında yırtılmaz.
Septalı Himen (Ara bölmeli) Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, "zara ait ara bir doku parçası" vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.
Kribriform himen (Çok delikli, kalburumsu) Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile kızlık zarı şekli adeta bir "kalbura" benzer. Görülme sıklığı %1'den daha azdır.
İmperfore himen
(Deliksiz) (Patolojik tip)
Hymenin ortasında delik yoktur ve "vajina girişi tamamen kapalı"dır. Bu zara sahip kızlar hiç adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve hymen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir. "Hymen Imperforatus" da denir.
Mikroperfore himen
(Küçük delikli)
Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Adet kanaması olur ancak oldukça ağrılıdır. Bazen cerrahi müdahale ile açılması gerekebilir.
Multipar himen
(Doğum yapmışlarda bulunan)
Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar "karinkül (hymen artığı)" olarak adlandırılır.


Şekli dışında kızlık zarları deliğin ve serbest kenarın karakteri, zarın kalınlığı ve zarın direncine göre de sınıflandırılabilir.

Bazı kızlık zarları sert (rigid), bazıları esnek kıvamlıdır. Kızlık zarının sert, kalın veya yüksek kenarlı olması ileride kişinin ilk cinsel ilişkisinin de zor olacağını ifade eder.

Bu nedenle genç kızların evlenmeden önce genel bir kızlık zarı muayenesi olarak durumlarını bilmeleri, ilk deneyimlerinde bilinçli olmalarını sağlar.


SİZ SORMADAN BİZ SORUP CEVAPLANDIRALIM

Kızlık zarı dışarıdan bakılınca görülür mü?

Kızlık zarı nedir? Nerededir?
Hayır.
  Kızlık zarını incelemek için dışarıdan baktığınızda görmeniz pek mümkün değildir. Çünkü kızlık zarı 2-3 cm içeride kalmaktadır. Özellikle kilolu bayanlarda cilt altı yağ dokusunun kalınlığından ötürü kızlık zarı (hymen) daha derinlerde 4-5 cm içeride olabilmektedir. 

Diğer taraftan vajinanın alt ve üst duvarının birbirine komşu olarak durması da vajina girişinde yer alan kızlığın incelenmesini imkansız hale getirebilir. 

Tüm bu nedenlerle özellikle sürtünme sonucu olan şüpheli cinsel ilişkilerde kanama gelmesi durumunda, genital alana olan darbelerde veya masturbasyon sırasında içeriye yabancı bir maddenin sokulması sonucunda oluşabilecek olası kızlık zarı (hymen) yaralanmalarında mutlaka deneyimli bir jinekolog tarafından "kızlık zarı muayenesi" yapılması önerilmektedir.



Kızlık zarı nasıl yırtılır? Bekaret nasıl bozulur?
Kızlık zarı genelde ilk ilişki, yabancı cisim veya muayenede ile yırtılır. İlk cinsel ilişki esnasında hymen ortasındaki delik penis çapından küçük olduğu için halka şeklindeki zar bir kaç yerden yırtılır ve az miktarda kanama meydana gelir.

Bu yırtıklar birkaç gün içinde nebbeleşir ve bir daha kanama olmaz. Çok nadiren ilk ilişkiyi takip eden bir kaç ilişki sırasında da kanama görülebilir.

Kızlık zarı ilk cinsel ilişkide mutlaka kanar mı?
Hayır.  Kızlık zarı kısmen esnek olmasına karşın, vajinanın içine girilen ilk ilişkide kolaylıkla yırtılan ve kanayan damarlardan zengin bir anatomik yapıdır.

Ancak kızlık zarının özgün yapısı bazı kadınlarda penis girişine izin verir ve birden çok defa ilişkide bulunsa bile zarda yırtık meydana gelmez. Bu tür zarlara "duhule (geçişe) müsait zar" adı verilir. Halk arasında ise "esnek zar" veya "elastik zar" olarak adlandırılır. Bu durumda zar ancak normal doğum sonrasında yırtılacaktır.

Diğer taraftan kişiler arası önemli yapısal farklılıklar nedeniyle, kızlık zarı aşırı esnek olanlarda veya zar üzerinde yapısal olarak çok az sayıda damar bulunması durumunda yine ilk cinsel ilişkide kanama gerçekleşmeyebilir.

Bazen de ilk ilişkide yırtılmanın olduğu bölgede hiç damar olmayabilir veya bulunan çok küçük damarlar anında pıhtılaşabilir, böylelikle de hiç kanama izlenmeyebilir.

Tıbbın ana kitaplarından Merck Manuel'e göre kızlık zarının % 50'si ilk ilişkide kanamamaktadır.

İlk gecede kızlık zarı kanaması miktarı neye bağlıdır?
İlk gecede kızlık zarı kanaması çok az olabilir, hiç olmayabilir veya normalden fazla miktarda olabilir. Bu durum kızlık zarı türleri ile yakından ilişkilidir.

Bazı yüksek kenarlı, fazla damarlı ve etli (kalın) kızlık zarları normalden fazla kanayabilir. Hatta bazan bu durumlarda bir takım cerrahi müdahaleler gerekebilir. Ancak bu tür olumsuzluklar oldukça nadir görülmektedir.

Yine bazı kişilerin çocukluk döneminde aldığı katı ahlaki eğitimler ve duydukları abartılı ilk gece hikayeleri, ilk cinsel deneyimlerinde kendilerini kasmalarına bu şekilde penisin girişi ile oluşan yırtıkların normalden fazla kanamaya yol açmasına sebep olabilir.

Bu tür ilişki sırasındaki istemsiz kasılmalar "vajinismus" olarak tanımlanır ve ilgili bölümümüzde ayrıntılıca ele alınmıştır.

Özetlemek gerekirse; ilk gece kanamalarının miktarı kızlık zarının türü ve kişinin kendisini kasması-gevşetebilmesi durumu ile yakından ilişkilidir. 

Kızlık zarı kanaması ne kadar sürer?
İlk gecedeki kızlık zarı kanaması genelde bir kaç saat sürer. Ancak bazı durumlarda bu süre bir kaç güne hatta nadiren de olsa bir kaç haftaya kadar uzayabilir. İlk bir kaç hafta süre ile her ilişkiden sonra sürekli kanaması can sıkıcı olabilir. Bu durumda emin olabilmek için bir jinekolojik muayene önerilmektedir. 

Ikınma ile kızlık zarı bozulur mu?
Hayır.  Kabızlığa ve başka nedenlere bağlı ıkınmak kızlığı bozmaz. 

Jimnastik, yüzme, ata binme, bale gibi spor veya faaliyetler kızlık zarını bozar mı?
Hayır.  Vajinaya yabancı bir cisim girmedikten sonra kızlık zarında bir bozulma olmaz. Jimnastik, yüzme gibi sporlar veya bale yapmak gibi faaliyetler kızlık zarında yırtılma yapmaz. 

Aşırı limon yemek kızlık zarını bozar mı?
Bu da sıkça gelen ilginç bir sorudur. Limon yemek kızlık zarını bozmaz. Bu tür anlatılan hikayeler hurafelerden ibarettir. 

Kızlık zarının yırtılması (bekaretin kaybı) ağrıya neden olur mu ?
Çoğu zaman kızlık zarı bozulması (bekaretin kaybı) sırasında hiç bir ağrı hissedilmemaktadir.  Ancak bazı kadınların ilk ilişki sırasında kendilerini kasmaları sonucunda veya kızlık zarının normalden kalın - yüksek kenarlı olması durumlarında ağrı ve kanama beklenilenden fazla olabilir. Ağrı biraz da kişinin ağrı eşiğinin düşük olması ile ilişkilidir.

Genel olarak kızlık zarının yırtılması sırasında dayanılmayacak kadar çok bir rahatsızlık olmaz. Burada erkeğin davranışı ve yaklaşımı da son derece önemlidir. İlk ilişki ister istemez her kadında endişe ve korku sebebidir. Erkeğin yavaş, anlayışlı ve yumuşak davranışı olayın ağrısız olmasını sağlar.

Ayrıca her ilişkide olması gerektiği gibi ilk ilişkide de "ön sevişme" denilen kısım mümkün olduğunca uzatılarak vajenin yeterince ıslanmasının sağlanması, ilişkinin daha rahat ve ağrısız olmasına neden olacaktır.

Kızlık zarı kanaması miktarı ne kadardır?
Kızlık zarı bozulduğunda ne kadar kanama olur?

Kızlık zarı bozulduğunda kanamanın miktarı genelde çok azdır ve kısa sürede kendiliğine durur. Ancak çok nadiren hymen arkasından bir damar açığa çıkması sonucunda kanama durmazsa cerrahi müdahale ile dikiş atılması gerekebilir.

Bazı durumlarda ise vajina girişinde, hatta derinlerde yırtıklar meydana gelmesi ("Coit yırtıkları") sonucu şiddetli ve durmayan bir kanamalar görülebilir. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahale ile dikiş atılması gereklidir.

Kızlık zarı bozulduğunda belirtileri nelerdir?
Kızlık zarı bozulduğunda, yani ilk ilişki ile birlikte bekaret kaybı olduğunda genelde kanama miktarı bir kaç damla ile sınırlıdır. Bazı durumlarda çok daha fazla kanama olabileceği gibi bazen de hiç bir kanama olmayabilir. Bu durum kızlık zarı türü ile de ilişkilidir. Kanama bazen ilişkiden bir kaç saat sonra da gelebilir. Kızlık zarı bozulduğunda bazen hafif düzeyde bir acı olabilir, bazen de acı hiç olmayabilir. 

Kızlık zarı bozulduğunda mutlaka kanama olur mu?
Hayır.  Bazı durumlarda kızlıkta yırtık meydana gelmesine rağmen hiç kanama olmayabilir. Özellikle yırtık damarsız bir bölgeden geçmişse kişideki kanama hiç olmayacaktır.

Vajinal kanama olması kızlık zarının yırtıldığını mı gösterir?
Hayır.  Bazı durumlarda kızlık zarı bozulmaz ancak dış kısımlarda yırtık ya da sıyrık olabilir ve buralardan kanamalar görülebilir.

Kızlık zarı ilişki dışında başka bir yolla bozulabilir mi?
Kızlık zarı genelde vajina içine giren ve genişliği hymen ortasındaki halkadan daha büyük olan cisimler ile de yırtılabilir. Ancak nadiren ata ya da bisiklete binme, bacakları çok açmayı gerektiren bale gibi aktiviteler, karete, tekvando gibi sporlar, kaza ve travmalar sonrasında da bozulabilir veya zedelenebilir.

Kızlık zarı sürtünme ile bozulur mu?
Kızlık zarı yalnızca sürtünme yolu ile bozulmaz. Yalnızca içeriye yabancı bir madde sokulması, vajinaya darbe alınması veya penisin girmesi ile yırtılma olmaktadır.

Mastürbasyon kızlık zarına zarar verir mi?

Hayır.  Vajina içine bir şey sokmaya denenmediği taktirde, dıştan mastürbasyon kızlığa zarar vermez.

Kızlık zarı kendi kendine iyileşir mi?
Hayır.  Bir kez zedelenen kızlık zarı daha sonra hiç ilişki olmasa bile kendi kendini onarmaz.

Kızlık zarında doğal çentik nedir?
Bazen bir ilişki olmasa da kızlık zarının serbest kenarı düz olmaz ve çentikler bulunur. Kadınların yaklaşık % 20'sinde doğuştan gelen, "doğal çentik" adı verilen ve zarın tabanına kadar inmeyen bu tür çentikler bulunabilir. Bazen de doğal çentikler cinsel ilişki denemelerinde travmaya veya düşme, çarpmalara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Doğal çentiklerin tespiti kızlık zarı muayenesi ve adli tabiplik bekaret raporları açısından önemlidir.

Kızlık zarında doğal çentik bulunması kişinin anatomik olarak bakire olduğunu ifade etmektedir.

Kızlık zarının ne zaman bozulduğu anlaşılabilir mi?
Yırtığın eski yırtık mı (7 günden sonra), yoksa yeni yırtık mı (7 günden önce) olduğu kızlık zarı muayenesi ile anlaşılabilir.

Kızlığın bozulması sonrası aradan 7-8 günden fazla zaman geçmişse (eski yırtıklarda) ilk ilişkiyle zarın ne zaman bozulduğu anlaşılamaz. Örneğin 10 gün önce ilk cinsel ilişkisini yaşayan bir bayanın ilk ilişkini 10 gün önce mi, yoksa 10 yıl önce mi yaşadığını ayırdetmek mümkün olmaz.

Bir bayanın önceden kaç kişiyle ilişkiye girdiği anlaşılabilir mi?
Hayır.
  Bir bayanın yapılan jinekolojik muayenesi sonucunda önceden kaç kişi ile ilişkiye girdiğini tespit etmek mümkün değildir. Bunu gösteren herhangi bir test de bulunmamaktadır.

Kızlık zarının ne şekilde bozulduğu anlaşılabilir mi?
Kızlık zarı, genital bölgeye darbeler; bisikletten, attan düşme, delici bir cismin batması, vajina içine yabancı cisim sokma gibi durumlar sonucunda da yırtılabilir.

Kızlık zarı muayenesi ile kızlığın cinsel ilişki ile mi, yoksa genital bölgeye darbe gibi travma ile mi bozulduğunu anlamak mümkün değildir. 

Kızlık zarı muayenesi harici bir bayanın bakire olup olmadığı anlaşılabilir mi?

Hayır.
  Halk arasında bir hurafe (yanlış inanç) tersine bir bayanın bakire olup olmadığını anlamak için kalça, meme muayenesi, meme uçlarındaki renk değişimleri gibi bulguların bir anlamı yoktur.

Bekaret testi yalnızca yapılan kızlık zarı muayenesi ile belirlenir.

Kızlık zarının bozulduğu nasıl anlaşılır ? "Bekaret kontrolü (bekaret kontrolü)" nasıl yapılır?
Kanamanın olup olmaması ile kızlık zarının bozulup bozulmadığı anlaşılamaz, bu ancak bir kızlık zarı (himen) muayenesi ile anlaşılır. Muayene son derece kısa ve ağrısız bir işlemdir. Bunun için uzman jinekolog gazlı bez ile büyük dudakları çekerek kızlık zarını gözlemler, böylelikle kişinin bakire olup olmadığı anlaşılmış olur.

Kendi kendine kızlık muayenesi olmaz. Ayna ile hymeni görebilirsiniz ancak bunu yorumlamak bir deneyim gerektirir.

Bazı durumlarda bir jinekolog bile buna karar veremeyebilir ve "kolposkopik incelemeye" gereksinim duyabilir. Kolposkop, vajenin, rahim ağzı ve dış genital organların bir mikroskopla büyütülerek incelenmesini sağlayan cihazdır. Özellikle "doğal çentik" bulunan hymenlerde bekaret kararını vermek güç olabilir.

Bir kişinin bakire olup olmadığı yapılan kan testi, ultrason, MR veya Bilgisayarlı Tomografi ile anlaşılabilir mi?
Hayır.  Tüm bu yöntemlerle anlaşılmaz. Yalnızca deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan jinekolojik muayene ile anlaşılabilir.

Bekaret raporu kimler tarafından verilir?
Bekaret raporu genellikle adli olgularda kişiler veya çiftler tarafından istenmektedir. Bekaret raporu, kişinin kendi rızası ve yazılı izni olmak kaydı ile devlet hastaneleri veya adli tıp kurumlarınca verilmektedir.

18 yaşından küçük kişilerde bekaret raporu için anne ve babanın rızasının alınması şartı bulunmaktadır.

Kızlık zarı bozulmadan hamilelik oluşabilir mi?
Evet. hamilelik oluşması için kızlık zarının bozulması şart değildir. Önceden anlatıldığı gibi esnek olan bir zar tam bir cinsel ilişkide bozulmamış olmasına karşın gebelik oluşabilir.

Diğer bir olasılık da yine ender görülmesine karşın erkeğin kızlık zarına çok yakın bir yere boşalmasıdır. Spermler kamçılarıyla hareket eden hücreler olduklarından vajinanın girişinden rahim ağzına ve buradan da tüplere geçerek yumurta ile karşılaşıp birleşerek (döllenme sonucu) dış gebelik de dahil olmak üzere gebeliği başlatabilirler.

Bu nedenlerle tam bir ilişki olmasa bile (dışarıya boşalma ile) gebelik şansı düşük gibi görülse de bu şans hiçbir zaman sıfır değildir.

Kızlık zarı bozulmadan muayene ya da kürtaj yapılabilir mi?
Evet.  Zar yapısı uygun olan -yani açıklığı geniş olan- kişilerde hymen yapısına zarar vermeden "spekulum incelemesi" hatta kürtaj dahi yapılabilir.

Bakire bir kadının jinekolojik muayene olması mümkün müdür?
Jinekolojik muayenenin en önemli aşamalarından biri vajinanın ve rahim ağzının gözlenmesi için yapılan "spekulum muayenesi"dir. Günlük tıp uygulamalarında bakire olanların muayenesinde çoğunlukla bu işlem uygulanmamakta ve elle muayene makattan yapılmaktadır.

Öte yandan akıntı sorunu olan hemen hemen tüm bakire genç kızlarda ve kız çocuklarında vajinal kültür almak mümkündür.

"İlk gece"de nelere dikkat etmek gereklidir?
İlk gecede veya daha geniş anlamıyla ilk cinsel ilişkide hem kadına hem erkeğe düşen önemli görevler vardır. Bu ilk deneyimin güzel ve hatırlandığında iyi duygular uyandıran bir deneyim olması için ön koşul kadının kendini psikolojik olarak rahat ve hazır hissetmesidir. Ayrıca karşı cinsel eşe güven de son derecede önemlidir.

İlk cinsel ilişki  kişinin kendini rahat bırakması sağlanırsa ağrılı değildir. Kadın kendini yeterince gevşettiğinde, erkek de yumuşak ve hoşgörülü davrandığında ağrısız bir ilk deneyim gerçekleşmesi çok olasıdır.

Erkek biraz sabırlı davranmalı ve "ön sevişme" denilen sürecin uzatılarak vajenin yeterince ıslanması sağlanmalıdır. Böylelikle penisin vajinaya girişi kolaylaşacaktır. Ayrıca, kayganlaştırıcı jel (=lubrikantlar) olarak eczanede satılan ve reçetesiz alınabilen ilaçlar da ilişki öncesi genital bölgeye uygulanabilir.

Kadınların ilk deneyimlerinde en önemli korkularından biri gebe kalmaktır. Bu yüzden erkeğin prezervatif kullanması veya kadının doktoruna danışarak uygun bir korunma yöntemini kullanmaya başladıktan sonra ilişkide bulunması en idealidir.

Kızlık zarı dikimi yapılabilir mi?
Evet.  Aynı ilk cinsel ilişkiyi taklit eder tarzda
kızlık zarı dikimi (kızlık zarı diktirme) operasyonu yapılarak ilk gecede kanama olması sağlanabilir.  

Kızlık zarının dikilmesi işlemine "hymenoplasty" ameliyatı adı varilir. Kızlık zarı dikimi ameliyatları kızlığın yenilenmesi ve tamiri için yapılır, sağlık sorunlarından değil sosyolojik nedenlere bağlı olarak yapılmaktadır.  

Hymenektomi (Hymenektomi) Nedir?

Hymenektomi (Himenektomi) “kızlık zarının cerrahi bir kesi ile çıkartılması” işlemidir. Bazı durumlarda kızlık zarının ameliyatla alınması (kesilerek çıkartılması) gerekebilmektedir.  

Özellikle yeni evli bayanlarda veya cinsel ilişkide aşırı kanama olacağından korkan genç kızlarda,  ilişki sırasında aşırı bölgesel hassasiyet veya darlık olması sonucunda ilişki dayanılmaz ağrılı bir hal alabilir (disparunia).

Bazen de kızlık zarının normalden kalın (etli) ve yüksek yapılı bir şekilde olması da cinsel ilişkideki ağrıyı arttırıcıdır. Bu tür durumlar, kadınlarda ağrının normalden fazla hissedilmesi sonucunda vajina ve kasık bölgesinde kasılmalara yol açarak penisin içeriye girmesini engeller ve ilişkiyi daha ıstıraplı hale getirir. Bazen de ilişki tamamen imkansız bir hale gelebilir  (Vajinismus) . 

Kızlık zarı ne zaman ameliyatla çıkarılmalıdır?
Kızlık zarı etli, kalın duvarlı, sert bir yapıya sahipse bu durum cinsel ilişkiyi engelleyerek cinsel ilişkide ağrı (disparoni) veya hiç ilişkiye girememe (vajinismus) sorununa neden olabilir. Bu durumlarda kızlık zarı ameliyatla alınır.

Diğer bir tabir ile cinsel ilişkide sorun oluşturan disparoni ve vajinismus durumlarında himenektomi -yani kızlık zarının cerrahi olarak kesilerek çıkartılması- ile problem aşılabilir.

Kızlık zarının ameliyatla çıkartılması neden yapılır?
Kızlık zarı bazı durumlarda cerrahi işlemler ile alınabilmekedir. Bu nedenler aşağıda sıralanmıştır:

  • Bazı bayanlar ilk ilişkilerinde kızlık zarlarının yırtılacağı ve parçalanacağı, bu şekilde aşırı miktarda acı  yaşayacakları düşünceleri sonucunda ilk deneyimlerini yaşamaktan çekinebilirler. Bu düşünceyle kızlık zarlarını aldırma işlemini (hymenektomi) tercih ederler.
  • Bazı bayanlar da ilk cinsel deneyimlerinde kanama sorununu yaşamak istemezler ve bu nedenle kızlığını aldırmaktadırlar.
  • Vulvar vestibulit sendrom adı verilen durumlarda cinsel ilişkiler son derece ağrılı ve acılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu durumlarda kızlık zarı ile beraber komşu alanın cilt mukozası çıkartılmaktadır.  


Kızlık zarı nasıl alınır?
Tüm yukarıdaki durumlarda genellikle lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturularak) kızlık zarının çıkartılması ve/veya vajen girişinin bir miktar genişletilmesi cinsel ilişkide ağrı problemini tümden giderecektir.

Bu basit cerrahi işlemden aşırı korkan kişilerde nadiren de olsa genel anestezi ile uyutularak da işlem yapılabilmektedir.

Kızlık zarının çıkartılması işlemi ortalama olarak 10-15 dakika kadar sürer. Genelde kesilerek çıkartılaran bölgeye dikiş atılmaksızın basit bir tamponaj ile kanama durmaktadır. Bazan de bir kaç dikiş atılması gerekebilir. Tecrübeli ellerde operasyonun riskleri yoktur.. 

Ne zaman kızlık zarı alınması ameliyatı önerilmez?
Yalnızca psikolojik nedenlere bağlı olarak kendisini ilişki sırasında kasan ve ilişkiye giremeyen vajinismus hastalarında yapısal bir engel yoksa, kızlığın ameliyatla alınması önerilmez; hatta bu tür işlemler hastaya kar değil zarar verir.

Kızlık zarının ameliyatla kesilerek çıkartılması (hymenektomy operasyonu) sonrasında kişiler bir gün sonra dahi kendi işlerinin başlarına dönebilirler.

İlgili Linkler: 
Kızlık Zarı Diktirme Ameliyatları Rehberi  >>>

Kızlık Zarı Dikimi Ameliyatları  >>>
Kızlık Zarı Dikimi Fiyatı  >>>

Hera Klinik: Vajinismus Tedavi ve Genital Estetik Merkezi
0530 763 3400